Vědci z Masarykovy univerzity testují nový způsob výroby metanu

Nový způsob výroby metanu testují vědci z Masarykovy univerzity. Plyn, který jako palivo využívají například některé autobusy brněnské hromadné dopravy, chtějí vyrábět z mikroorganismů starých tři a půl miliardy let.

Hlavní výhodou biologické produkce je podle výzkumníků především mnohonásobně větší množství metanu, než jaké je možné získat jinými postupy.

Monika Vítězová z Ústavu experimentální biologie Masarykovy univerzity zkoumá takzvaná archea, mikroorganismy, jejichž využití by mohlo být alternativou k současné chemické nebo fyzikální výrobě metanu. „V současné době se vyrábí biometan v malých objemech – v desítkách či stovkách metrů krychlových. Je možné využít i menší objemy, například v brněnské dopravě na provoz autobusů. My cílíme na větší objemy, jednalo by se o miliony či desítky milionů metrů krychlových metanu, který by se dal vyrábět touto cestou,“ vysvětluje Vítězová.

Na výzkumu se podílejí také studenti Masarykovy univerzity

Na výzkumu prastarých organismů se podílí také Tomáš Vítěz. „Jde o energetickou soběstačnost. Dneska jsme z 60 % závislí na dovozu zemního plynu z jiných států mimo Evropskou unii. Trend směřuje k tomu, že my bychom chtěli využít přirozeného prostředí k cílené produkci obrovského množství metanu, který by potom byl využit nejenom v dopravě, ale i jako palivo v průmyslu.“

Možnost zapojit se zapojit do konkrétního projektu a pracovat na něm mají také studenti. Podle Nikoly Hanišáková, je nejnáročnější příprava média. „To je taková polévka, ve které mikroorganismy rostou. Příprava trvá klidně i čtyři hodiny, jelikož se snažíme, aby tam nebyla žádná molekula kyslíku.“

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio