Vědci v Polsku stále pátrají po tajemném vlaku s nacistickým zlatem

22. prosinec 2015

Sedmdesát let stará pověst se dosud nepotvrdila, po obrněném vlaku s nacistickým zlatem se ale v Polsku stále pátrá. Kopec nedaleko města Wałbrzych ve Slezsku, v němž vlak údajně vypátrali hledači pokladů, probádali odborníci z krakovské Vědeckotechnické univerzity.

Jak píše americký list New York Times, tunel tam podle nich možná je, ale vlak žádný. Geologové a technici z Krakova kopec prozkoumali magnetickými a gravitačními metodami.

Zjistili určité anomálie v půdě, ale jen do hloubky dvou a půl metru. Vlak by měl být podle předpokladů až devět metrů pod povrchem. Odborníci uvedli, že zjištěné anomálie možná souvisejí se zbytky zborceného tunelu.

Čtěte také

Poznatky expertů nepřesvědčily oba amatérské průzkumníky, kteří od srpna tvrdí, že vlak lokalizovali. Majitel polské stavební firmy Piotr Koper a německý geolog Andreas Richter trvají na tom, že vlak plný zlata, drahých kamenů a zbraní v kopci ukryt je, a požadují, aby se v pátrání pokračovalo.

Mají prý „nezvratné důkazy“. Němci podle nich zavezli vlak do nitra kopce a zaslepili vchod v posledních dnech druhé světové války. Jejich oznámení vzrušilo celý Wałbrzych a přivábilo do města stovky dalších hledačů pokladů.

Podzemí v polském Walbrzychu

Koper a Richter se zúčastnili tiskové konference krakovských vědců a ukázali snímky, které pořídili termálními a magnetickými hlubinnými senzory.

Podle nich jsou na nich jasně patrné obrysy tunelu, kolejí a pražců. Koper také ukázal snímek velkého předmětu oválných a obdélníkových tvarů, který je podle něj vlak. Rozhodně nejde o předmět přírodního původu.

Čtěte také

Historikové souhlasí, že Dolní Slezsko, které bylo před rokem 1945 součástí Německa, skrývá řadu tajemství z válečné doby. Nacisté ukryli mnoho ukradených uměleckých děl a cenností na slezských hradech a zámcích.

Další hledání vlaku je teď na úřadech Wałbrzychu. Jestli se rozhodnou pokračovat, čeká je nákladné a komplikované kopání a vrtání sond pro kamery, které by se podívaly pod zem, uzavírá New York Times.

autor: gzb
Spustit audio