Vědci pracují na 3D vizualizaci barona Trencka. Zatím jeho mumii vrátili dlouho ztracený palec

3. duben 2017

K mumii barona Františka Trencka vrátili historici jeho palec. Tělo barokního válečníka je v brněnské hrobce kapucínů po více jak 100 letech kompletní, mumifikované ostatky začali zkoumat vědci. Co nového se dozvěděli o slavném vojevůdci s neslavnou pověstí, kterého k doživotí odsoudila samotná Marie Terezie?

„Tady vstupujeme do úvodní části, což je prostor bývalé kaple, který slouží jako místo posledního odpočinku právě pro barona Trencka, jehož ostatky jsou v rámci této prostory nepřehlédnutelné,” říká vedoucí kapucínské hrobky Kateřina Hlouchová.


Kdybych vám řekl, že toto je téměř tři sta let stará lebka, nikdo tomu nebude věřit. Je to krásná symetrická pevná lebka chlapa, barbar Conan hadr.Vlastimil Válek

Trenckovo tělo je celé zčernalé, mumifikované. „To je prostě vysušená lidská tkáň zbavená jakékoliv vody. Ostatky jsou mumifikované pomocí ventilačního systému, který tvoří systém takzvaných průduchů, což jsou otvory, které sem přivádějí značně ochlazený vzduch. Do dnešní doby se zachovalo v kompletním stavu 41 těl. Baron Trenck je jedním z nich,” vysvětluje Hlouchová.

Ruce má zkřížené přes sebe, natažené nohy, tělo kryje v intimních partiích bederní rouška. Na Trenckových prstech jsou krásně vidět nehty i záhyby kůže u kloubů. Na to, že má baron Trenck skoro 300 let, je v opravdu dobrém stavu.

„Zemřel v roce 1749, takže těch 300 let uplyne zanedlouho. Nám bylo řečeno, že jsou vidět i papilární linie, které tvoří otisk každého prstu člověka. Kůže je působením průduchového systému svrasklá, ale i tak je tělo velmi zachovalé,” popisuje vedoucí hrobky.

Na zdi hrobky visí Trenckova podobizna. „Je to kopie originálu, která visí v místním refektáři, což je jídelna kláštera. Díváme se na hypotetickou podobu barona, do jaké míry je skutečná by nám měl potvrdit výstup z CT vyšetření. Takže se možná budeme divit, kdo nám to tady visí, a možná si budeme říkat: Opravdu tak vypadal, je to on,” říká Hlouchová.

Mumie barona Trencka

Obličej bez zlomenin

Až letos, poprvé po 268 letech, mumii Františka Trencka vědci odvezli z hrobky pryč. Převezla ho pohřební služba, která jediná má povolení lidské ostatky převážet. Zhruba před měsícem vědci vyšetřili tělo ve Fakultní nemocnici v brněnských Bohunicích. Na tamním CT byl podle lékařů Trenck stoprocentně nejstarší pacient.

„Je to nádhera, podívejte se na tu jeho lebku. Kdybych vám řekl, že toto je téměř tři sta let stará lebka, nikdo tomu nebude věřit. Je to krásná symetrická pevná lebka chlapa, barbar Conan hadr,” říká nadšeně lékař Vlastimil Válek, když ukazuje ve vyšetřovně na obrazovce počítače snímky z CT vyšetření. Kvůli bezpečnosti do místnosti s počítačovou tomografií novináře nepustí. Sám je překvapený, jak dobře se o sebe baron za svého života staral.

„Zatím se nám podařilo zjistit, že měl krásné držení těla. Musel celý život jezdit na koni. Až mu to vyrovnané tělo člověk závidí. Má krásné zuby, dobře uspořádané, žádné mu nechybí. Nemá žádnou zlomeninu v obličeji, což mě překvapilo - že člověk, který celý život bojoval, se o sebe uměl tak starat. Musel být schopný válečník, že se nikomu nepodařilo ho praštit do obličeje a něco mu zlomit, přitom to má dneska každý opilec,” popisuje lékař.

3D vizualizace barona Trencka

Vědci chtějí zjistit přesnou Trenckovu podobu a zajímají je i válečníkova zranění. Už teď je jasné, že to nejvážnější přišlo až po smrti, říká restaurátorka Irena Straková: „Hlava je oddělená od těla, tudíž byla transportována v samostatné bedně. CT vyšetření probíhalo odděleně, zprvu bylo vyšetřováno tělo a až nakonec hlava.”


Samotná osobnost barona Trencka je výjimečná a jeho tělo má význam pro město Brno a pro odbornou i neodbornou veřejnost.Petra Urbanová

Lékaři udělali zhruba 30 tisíc snímků baronova těla. Vědci je budou podle forenzní antropoložky Petry Urbanové zkoumat nejméně rok. „Máme zachovalou kosterní soustavu plus část kosterní svaloviny. Hlavně máme k dispozici kůži a ty orgánové soustavy, konkrétně ty tkáně, které nejméně podléhají přirozenému rozkladu,” vysvětluje.

Vědci slíbili do dvou let vytvořit 3D model mumie. Podle Urbanové ale zajdou ještě dál – udělají trojrozměrnou vizualizaci jeho skutečné podoby, kterou potom rozpohybují ve virtuální realitě. „Můžeme potvrdit, jak byl baron vysoký, jestli to byl veliký chlap, který si ten vojenský život opravdu zasloužil a vysloužil nebo jak moc měl maskulinní znaky. To jsou základní věci, které antropologa zajímají,” dodává.

Ztracený palec

Tělesnou schránku barona Trencka teď mohou vědci konečně zkoumat kompletní. Mumii více jak sto let totiž chyběl na levé ruce palec. Historici z Muzea města Brna ho našli ve svých sbírkách. Prst vrátili zpět kapucínům na začátku března.

„Žádné detaily o tom, jak se dostal prst do Muzea města Brna, neznáme. Buď ho někdo chtěl ukrást jako relikvii, nebo šel po asi jediném šperku, který Trenck měl, a to byl růženec, kterým byl prst omotán. Odlomil růženec i s prstem, pak nevěděl, co s ním, a tak se nějakým způsobem dostal do muzea,” popisuje archeolog Muzea města Brna Petr Vachůt.

Do tohoto muzea se mumifikovaný prst dostal ve 20. letech 20. století. Nejdříve byl ve sbírkách dřívějšího Františkova muzea, které je teď známé jako Moravské zemské. Spojitost mezi nalezeným palcem a slavnou mumií vědci zjistili před 20 lety. Souhlasila velikost, zachovalost i krevní skupina. Teď to ještě jejich vědečtí kolegové potvrdili. Vytvořili 3D model prstu a dokonce i jeho otisk. To bylo technicky velmi náročné, říká antropoložka Petra Urbanová.

Mumie barona Trencka

„Za normálních okolností se prst povaří, aby se celý nafoukl, popřípadě se do něj stříká silikon a další roztoky. Ale bohužel v tomto případě je kůže, která je zachovaná, ztvrdlá. Taky je to invazivní metoda, kterou jsme použít nemohli. Takže jsme postupovali čistě metodami virtuálními, kdy jsme prst naskenovali a samotný model pak nafukovali buď v prostředí počítače, nebo díky 3D tisku,” vysvětluje Urbanová.

Historici tvrdí, že prst muže je perfektně zachovalý. Dva články z levé ruky jsou vysušené a zhnědlé, mají ale mnohem světlejší barvu než zbytek baronova těla. Zatím jsou vedle mumie položené v krabičce. Tam nyní palec zůstane, kapucíni ho k tělu zatím nechtějí přišít. Po nešetrném ukroucení je část prstu navazující na dlaň příliš poškozená. Mumie je podle Petry Urbanové na další nepotřebné zákroky příliš cenná.

„Samotná osobnost barona Trencka je výjimečná a jeho samotné tělo má význam pro město Brno a pro odbornou i neodbornou veřejnost,” říká.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.