Vědci odhadují, že použitelné očkování proti koronaviru bude k dispozici nejdříve za rok

19. březen 2020

Některé případy ukazují, že lidstvo není proti koronaviru úplně bezbranné, oslabení lidé jsou ale ve velkém nebezpečí. Ve Spojených státech zahájili testy vakcín. Pokračuje testování účinné látky remdesivir. Čína schválila lék s jinou účinnou látkou.

Několik vakcín proti koronaviru je ve vývoji. Americký Národní zdravotní institut zahájil s jednou z nich první fázi testování na dobrovolnících. Odborníci odhadují, že prakticky použitelné očkování bude k dispozici nejdříve za rok. 

Čtěte také

V oblasti léků pokračuje testování účinné látky remdesivir, pro výjimečné použití je lék schválen i u nás. Jeho účinnost ale ještě nebyla prokázána. Čína ale už schválila lék s účinnou látkou favilavir, který se používá proti chřipce. Udělala to na základě studie na 70 pacientech. The Economist tvrdí, že v nejbližší době možná začnou testy dalších existujících protivirových léků. 

Australští vědci pozorovali u pacientky s mírnou formou nemoci Covid-19, jak se její imunitní systém s virem vypořádal vlastními silami. Organismus zareagoval podobně jako na chřipku a vytvořil 4 typy imunitních buněk. Ty byly specifické, to znamená zaměřené proti konkrétnímu nepříteli. Po třech dnech se její zdravotní stav začal zlepšovat. Porozumění takovým případům vývoj vakcín nebo léků urychlí. Bude jasnější, které typy imunitních buněk je potřeba stimulovat. 

Nebezpečný je sociální kontakt i samota

Jižní Korea hlásí, že díky důslednému testování přibývá nakažených pomaleji. Italská realita ukazuje, jak důležité je omezovat sociální kontakt. Epidemiolog Jamie Lloyd Smith v podcastu časopisu Nature upozorňuje, že nevíme, kolik lidí bez příznaků virus dále šíří.

Čtěte také

„Desíky procent lidí možná žádné příznaky nemoci nepocítí,“ říká Lloyd. „Ukazuje se tedy, že lidstvo není tak úplně bezbranné. Oslabení lidé jsou ale v nebezpečí, protože nevědí, odkud může nákaza přijít,“ varuje epidemiolog. 

Úplná izolace a samota mohou být také nebezpečné, upozorňuje Science. Velmi důsledná karanténa má také své meze. 

autoři: Martin Srb , mrk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.