Věčný úsměv důvěrníka císaře Rudolfa II.

4. březen 2015

Malíř, důvěrník, ale také dodavatel umění a diplomat - takové role zastával v životě císaře Rudolfa II. Hans von Aachen. Muž, který si svět získal svým úsměvem. Dnes uplynulo 400 let od jeho smrti.

Hans von Aachen (1552-1615) se svým jménem hlásí k místu, odkud pocházela jeho rodina, přestože se narodil a vyškolil u vlámského malíře v Kolíně nad Rýnem. Svůj osobitý styl dovedl k virtuozitě v Itálii pod vlivem nizozemských a benátských mistrů. Sám Rudolf II. se ho do svých služeb snažil získat několik let. Hans von Aachen sice dodával do císařských sbírek svá díla už od první návštěvy na Pražském hradě v roce 1588, ale do dvorských služeb vstoupil až o čtyři roky později.

Rudolfa II. okouzlil nejen svou prací, ale také povahou. Dnes tak o něm hovoříme jako o císařově důvěrníkovi, který se významně zasloužil o rozšíření legendárních rudolfinských sbírek. Často sice cestoval, aby našel ta nejzajímavější díla a plnil další Rudolfova přání, jako malování potencionálních manželek pro císaře, ale také vlastnil na hradě dům, kde se svou ženou Reginou provozoval obchod s vínem. Dnes ho najdete před vstupem do Zlaté uličky s číslem popisným 10.

Hans von Aachen v Praze dnes

Stopy života Hanse von Aachena jsou do jisté míry pouze tušené. Do domu s č.p. 10 se podívat nemůžeme, ale můžeme vzpomenout například na přátelství s rodinou Rožmberků při pohledu na dům téměř naproti, s č.p. 2, kterému dnes říkáme Rožmberský palác. Přátelství dokládá například zlatý koflík v ceně 100 kop grošů, který Hansovi věnoval Petr Vok při příležitosti narození syna Julia.

Vzpomenout na Aachena můžete i při pohledu na Jižní křídlo hradu, kde se ve druhém patře nacházely císařovy komnaty a pracovna, ve které visely hned 4 Aachenovy obrazy. Další práce skrývala legendární kunstkomora, která byla v prvním patře Středního křídla s tzv. Dlouhou chodbou postavenou v 90. letech 16. století. Zmínit musíme také druhou galerii s malbami na alabastru, které jsme si mohli prohlédnout před 5 lety během výstavy Hans von Aachen. Malíř na evropských dvorech. Některá díla patří do sbírek vystavovaných v Obrazárně Pražského hradu.

Hans von Aachon byl pohřben v katedrále sv. Víta, ale při následných úpravách byl tento náhrobní kámen odstraněn a dnes o jeho osudu nemáme tušení. V katedrále zůstal zachován pouze velký náhrobek, který Aachen nechal vytvořit pro svou rodinu – dvojčata, která zřejmě zemřela ještě v kojeneckém věku a pro svou maminku, která zemřela ve svých 86 letech. Náhrobek zdobí nádherný Aachenův znak, jak se můžete přesvědčit při vstupu do katedrály ve druhé kapli vlevo.

Hans von Aachen a Eliška Fučíková na webu rozhlasu

V iRadiu si můžete poslechnout hned několik pořadů, které připomínají výstavu Hans von Aachen.Malíř na evropských dvorech. Společně s kurátorkou Eliškou Fučíkovou jsme procházeli výstavou například v pořadu Víkendová univerzita, další zajímavosti jsme nabídli v pořadu Třetí dimenze. Aktuálně byla Eliška Fučíková hostem Studia Leonardo 24. února 2015, kdy vás společně s Janem Burdou zvali na probíhající výstavu v Muzeu hl.m.Prahy Rudolfínští mistři - díla dvorních umělců Rudolfa II. z českých soukromých sbírek.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio