Ve zdravotnictví se plýtvá, elektronické recepty jsou část řešení, říká ministr Vojtěch

8. leden 2018

Elektronické recepty měly omezit byrokracii, zlepšit komunikaci mezi lékaři a lékárníky a zdokonalit přehled o tom, kdo jaké léky vlastně bere. Část lékařů je ale odmítá používat, přestože jim za to hrozí milionové sankce. „Předložil jsem pozměňovací návrh, aby do konce roku 2018 nebyly udělovány. Mělo by být schválené v únoru nebo v březnu. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale pokuty dávat nebude,“ ubezpečuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Povinnost lékařů registrovat se do systému ovšem trvá. Vyřízenou žádost už má 38 tisíc lékařů a dalších 6 800 je v procesu ověřování, aby přístupové údaje nedostal někdo neoprávněný. „Elektronické recepty jinak fungují, do konce minulého týdne jich bylo vypsáno asi sedm set tisíc,“ přibližuje poslanec zvolený za hnutí ANO.


Nechci rušit nemocnice, ale je třeba se podívat na jejich vytížení. Některá oddělení jsou silnější, jiná slabší a je třeba udržet kvalitativní standard.Adam Vojtěch

V dubnu roku 2016 řekl tehdejší ministr financí Andrej Babiš, že se ve zdravotnictví mrhá penězi. „Je pravda, že se plýtvá. Elektronický recept a vůbec elektronizace může šetřit peníze, například v předepisování duplicitních léků nebo vyšetření. Myslím také, že by nemocnice měly některé věci nakupovat společně, třeba drahé léky,“ uvádí.

Do zdravotnictví šly v minulých letech významné prostředky, například díky vyššímu výběru pojistného. Od roku 2014 to bylo až o šedesát miliard navíc. Vojtěch ale připouští, že na zdravotnictví u nás jde asi 7,5 procenta HDP, zatímco průměr zemí OECD je okolo devíti procent. Tím spíš je nutné zajistit efektivní financování.

Nejsem Babišův podřízený

Časopis Týden o Vojtěchovi psal jako o Babišově chráněnci, on sám ale s takovým označením nesouhlasí. „Andrej Babiš takto nefunguje. Buď člověk pracuje na maximální výkon, anebo se s ním rozloučí. Pro ministerstvo financí jsem pracoval čtyři roky, a možná proto mi dal šanci na ministerstvu zdravotnictví,“ myslí si.

Vojtěch také odmítá, že by mezi ním a Babišem byl vztah podřízenosti a nadřízenosti. „Na druhou stranu premiér by měl vládu řídit a rozhodovat spory mezi ministry. V tomhle smyslu jsem nepochopil kritiku změn jednacího řádu vlády,“ přiznává.

Šance vlády na získání důvěry nevidí jako vysoké a nejspíše bude nutné dál vyjednávat. Jako ministr ale hodlá pracovat na maximum bez ohledu na důvěru vládě. „Jsou věci, na které bohužel není možné čekat. Možná bych byl zdrženlivější v personálních otázkách. Ale ne pokud bych zjistil zásadní pochybení nebo špatné hospodaření,“ uzavírá.

Jak vidí možný střet zájmů Andreje Babiše kvůli jeho investicím ve zdravotnictví? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio