Ve volební kampaní do amerického Kongresu se nehraje jen kartou Antitrump, tvrdí stratég demokratů

30. říjen 2018

Už jen pouhý týden mají volební štáby na mobilizaci svých voličů. Demokraté válcují republikány množstvím peněz, které nalívají do volebních kampaní kandidátů do amerického Kongresu. Republikáni zas docela překvapivě obětovali některé své lidi v okrscích, kde to vypadá na prohru.

Listopadové volby do Kongresu Spojených států jsou neformálním referendem o Donaldu Trumpovi

Prezident Barrack Obama seznamuje obě komory amerického Kongresu se svou zdravotnickou reformou (2009)

Američany už za pár dní čekají volby do Kongresu. Svá křesla obhajují všichni členové Sněmovny reprezentantů a třetina senátorů. Nejde o volby prezidentské, přesto to bude jistý druh referenda o spokojenosti s prací současného prezidenta Trumpa.

V USA může své kandidáty nebo celou stranu každý podpořit neomezenou částkou. „Demokraté teď mezi svými příznivci vybrali snad přes miliardu dolarů. To je opravdu hodně a mnohem víc než demokraté,“ tvrdí stratég republikánské strany John Feehery.

Aby republikáni zachránili, co se dá, hlavně v boji o udržení většiny ve Sněmovně reprezentantů, rozhodli se některé okrsky obětovat a přesunout finance do jiných, kde cítí větší, případně levnější šanci na úspěch.

Hlavní téma: Obamacare

Demokrati své objemnější vaky s volebními zlaťáky investují do reklam, které se víc než v minulých letech soustředí na téma dostupné zdravotní péče. Podle demokratického stratéga Marka Mellmana jde dokonce o téma skoro nejdůležitější, hned po obavách o zhroucení celého systému a odporu vůči Donaldu Trumpovi. Rozložit Obamacare a ztížit přístup k pojištění lidem, kteří už mají zdravotní problémy, to bylo píchnutí do vosího hnízda.

Kongres se po volbách změní, míní Norman Eisen, který se podílel na předávce Bílého domu Trumpově týmu

02593989.jpeg

Do atmosféry před řádnými listopadovými volbami do americké Sněmovny reprezentantů a do třetiny Senátu zasáhla kauza soudce Bretta Kavanaugha spojená se sexuálními skandály. Zákonodárci ho schválili do Nejvyššího soudu těsnou většinou.

Republikáni zas sázejí v závěru kampaně na vášně, které nedávno vzbudilo jmenování Trumpova „koně“ Bretta Kavanaugha členem Nejvyššího soudu. Ustál odpor liberálů, profesní kritiku a dokonce i obvinění z mnoho let starého pokusu o znásilnění. Podle republikána Feeheryho ale právě kvůli němu přijde k volbám víc lidí. Přitom odpor k soudci Kavanaughovi kopíruje hranice hnutí MeToo nebo ženských pochodů proti americkému prezidentovi.

Svou roli u voličů ale ještě může sehrát migrační vlna Latinoameričanů, která stále směřuje k jižní hranici Spojených států, nebo balíčky s bombami zaslané předním kritikům prezidenta.

autoři: Jan Kaliba , lup
Spustit audio

Související