Ve Velkém Poříčí vyrostl unikátní lezecký polygon, druhý takový v Evropě nenajdete

12. duben 2019 14:15

Zásahy ve studni, kanalizaci nebo v korunách stromů. To vše mohou nyní trénovat hasiči z celého Česka v novém výcvikovém středisku ve Velkém Poříčí na Náchodsku. Právě tam totiž vznikl polygon, který je jediný svého druhu široko daleko. Profesionální i dobrovolné jednotky v něm mají velmi věrohodné podmínky. Hasiči zde mohou cvičit třeba zásahy ve skalách.

Hasiči musí jít i tam, odkud by jiní nejraději utekli. Ve výšce ale uděláte chybu jen jednou

Fotografie hasičů - lezců při výcviku a při zásazích

Před osmnácti lety stáli u vzniku učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí na Náchodsku horolezci. Nyní tam vzniká unikátní lezecký polygon za 54 milionů korun, který nemá podle ředitele náchodských hasičů Davida Pouče v České republice obdobu. Školit se na něm budou i policisté, záchranáři a dobrovolní hasiči.

Skupina hasičů právě slaňuje z ocelové konstrukce. Hala polygonu je vysoká zhruba 20 metrů. K vidění je tu spousta lan, horolezecká stěna a další věci.

„Jsou tady různé typy schodišť, je tady polygon stísněných prostor s různými otvory, kde se dá simulovat zásah v temných prostorách, jako je například kanalizace nebo jeskyně," popisuje vedoucí učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí Tomáš Saifrt.

Hasiči tu mají například i cvičnou studnu

„Obecně se jedná o zásahy, kde hasiči pracují s prostředky pro práci ve výškách. To znamená, jsou to lana, nosítka, a to se dá vše tady ve Velkém Poříčí simulovat," doplňuje Tomáš Saifrt.

Ve Velkém Poříčí na Náchodsku byl otevřen lezecký polygon hasičů pro výcvik zásahů ve výškách a nad volnou hloubkou

Podobné výcvikové zařízení nikde v Česku není

Hasiči se při navrhování výcvikového střediska inspirovali ve francouzském Grenoblu.

Hasiči mají unikátní prostor pro nácvik nejsložitějších zásahů. Těžko na polygonu, lehko při požáru

Nový hasičský výcvikový polygon v Rychnově nad Kněžnou

V Rychnově nad Kněžnou začíná hasičům sloužit nový výcvikový polygon za víc než 7,5 milionů korun. Profesionální i dobrovolní hasiči tak v podzemí stanice získali místo pro nácvik náročných zásahů. Pojďte se projít unikátním polygonem s reportérkou Lucií Peterkovou.

Polygon je ovšem unikátní i v evropském měřítku, říká ředitel náchodských hasičů a garant polygonu David Pouč.
„Jde o polygon, který je cíleně postaven pro činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou. Těch polygonů existuje po světě spoustu, ale většinou se jedná o přepracované například staré tovární haly, kde se stavitelé museli vejít do nějakého prostoru a instalovat do něj překážky a výcvikové moduly. My jsme to udělali úplně obráceně. Řekli jsme si přesně, co chceme cvičit a kolem toho jsme postavili budovu."

Těžko na cvičišti, lehko potom při ostrém zásahu

Středisko za téměř 60 milionů korun má nasimulovat podmínky tak dokonale, aby hasiče co nejlépe připravil na reálné akce.

„Naše výcviky jsou koncipovány tak, že lezce tlačíme do těch nejtěžších možných situací, do kterých se mohou dostat. Takže si myslím, že ona realita je potom pro ně mnohdy jednodušší, než výcvik samotný," vysvětluje David Pouč.

Ve Velkém Poříčí na Náchodsku byl otevřen lezecký polygon hasičů pro výcvik zásahů ve výškách a nad volnou hloubkou

Kromě profesionálních a dobrovolných hasičů z celého Česka budou zdejší polygon využívat například i záchranáři nebo policisté ze zásahových jednotek.

Spustit audio

Související