Ve válkách vždy trpí nevinní, říká k bombardování nemocnice v afghánském Kundúzu analytik

20. listopad 2015

Čeští lékaři bez hranic dnes při pietním setkání zavzpomínali na své kolegy, kteří se stali obětí bombardování nemocnice v afghánském Kundúzu.

Nálety na zařízení podnikly přesně před měsícem jednotky Spojených států amerických. Zemřelo 22 lidí.

„Lékaři bez hranic žádali mezinárodní nezávislé vyšetřování, ale OSN to odmítla. A nechala to nejprve na vyšetřování jednotlivých zemí - aghánském, americkém a ze strany NATO. Teprve potom budeme znát příčinu útoku na nemocnici. Ale Američané vnímají tento útok jako pochybení a postavili se k tomu čelem,“ říká analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Lékaři bez hranic trvají na tom, že šlo o cílený útok na organizaci, protože se v údajně v nemocnici ukrývali příslušníci Talibanu.

„Informace o tom, že se v nemocnici ukrývali ozbrojení příslušníci Talibanu zazněla jen v jedné fázi vyšetřování a to těsně po útoku a přišla s ní afghánská vláda. Američané tuto verzi nepřijali. Za útok se dokonce omluvil prezident Obama a slíbil odškodnit pozůstalé,“ vysvětluje analytik.

Platí tedy stále humanitární právo a Ženevské konvence?

„Kdyby byl útok záměrně veden na nemocnici, tak by se jednalo o válečný zločin. Pokud se jednalo v uvozovkách jen o pochybení, tak to sice těm lidem život nevrátí, ale je to přeci jenom něco jiného,“ domnívá se Milan Slezák.

Ikdyž si lékaři, kteří se dobrovolně vydávají do zemí, kde se válčí, uvědomují, že jezdí do nebezpečných míst, přesto každý předpokládá a doufá že symbol červeného kříže je dostatečnou stopkou pro agresory.

„Bohužel, ve válkách vždy trpí nevinní. Používají se třeba chemické zbraně, barelové nebo kazetové bomby, na oblasti, kde žijí civilisti,“ uzavírá analytik Milan Slezák.

autoři: Ivana Navrátilová , Jana Tupá
Spustit audio