Ve státní správě existují i absurdity, včetně povinností, které nejde splnit, říká prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Kala

16. listopad 2022

Kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ukazují na opakující se problémy ve státní správě: například více než 330 milionů vynaložených na elektronizaci justice mezi lety 2016 až 2021 přineslo jen minimální pokrok. Prezident NKÚ Miloslav Kala říká, že ve státní správě je mnoho absurdit. Existují i povinnosti, které vlastně nejde splnit.

Na počátku je podle Kaly vždy ohromná ambice, strategie například i na elektronizaci justice, pak se ale „narazí na realitu“.

Součástí problému je i fluktuace zodpovědných osob. Třeba náměstci na ministerstvech se mění tak často, že sice odkývají, že existuje nějaký problém, ale řeknou, že oni za to vlastně ani nejsou odpovědní.

„Máme zavedený velmi komplikovaný byrokratický systém,“ tvrdí Kala. „Změnit by to mohl snad náraz na nějakou ekonomickou krizi,“ dodává.

Čtěte také

Problémem je podle prezidenta NKÚ i to, že spolupráce mezi ministerstvy v oblasti digitalizace příliš nefunguje. Každá vláda slibuje, že to změní, ale zatím pokrok není příliš velký. 

Kala také míní, že hesla o podporování vědy a výzkumu, mohou znít pro voliče lákavě, ale kontroly ukázaly, že miliardy vynaložené na podporu průmyslového výzkumu a vývoje měly jen malý efekt.

Podle prezidenta NKÚ je potřeba se zamyslet nad tím, jestli vůbec stát má takový program mít a jaké jsou jeho skutečné přínosy. „A já bych se teda přikláněl k tomu tyto prostředky výrazně omezit,“ říká Miloslav Kala v Interview Plus.

Celé Interview Plus Jana Bumby si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Jan Bumba

Související