„Ve společnosti s Menšíkem jsem si říkala: ty nejsi nijak vtipná,” svěřuje se Iva Janžurová

31. srpen 2022

Ačkoliv jedna z nejoblíbenějších českých hereček Iva Janžurová patří k těm, které dokáží zahrát vážné postavy, jakými byly třeba sestry v dramatu Morgiana, Krista v Kočáru do Vídně, či Štěpa v Petrolejových lampách, diváci ji obdivují především v jejich komediálních rolích.

Kdo by neměl rád Zuzanu ze Světáků, herečku Kelettiovou ve filmu Pane, vy jste vdova!, nebo paní Týfovou ze snímku Marečku, podejte mi pero! a desítky dalších, kterými dodnes baví miliony diváků. A právě humor byl tématem, o kterém si s Ivou Janžurovou povídal Jožka Kubáník na jeho rozhlasové Pohovce.

„Humor je vlastně strašná dřina. A kromě toho, že fyzická, tak i psychická dřina,” přiznává herečka, která však ve všech svých rolích působí lehce a samozřejmě. „Já jsem dlouho ve svých začátcích těžila ze svého instinktu a z chuti být směšná. Spontaneitu nemůžete nikdy umlčet, i když byste měl na ni jako hlubokomyslnou myšlenkovou přípravu,” vypráví herečka a zamýšlí se nad humorem překvapivě velmi vážně. „Každý gag má svoje, až bych řekla, matematická pravidla, a to jsem si na několika komediích sama ověřovala,” dodává a v rozhovoru se přiznává i k vlastním pochybnostem na poli legrace a vtipu. „Kdykoliv jsem se ocitla ve společnosti s takovými génii jakými byl Vladimír Menšík, nebo Jiřinka Bohdalová, já jsem byla ta tichá, která sedávala v koutku a hihňala se, ale nikdy jsem se nesnažila nijak prosadit a říkala jsem si: tak ty asi nejsi nijak vtipná,” uvažuje Iva Janžurová.

V rozhovoru s Jožkou Kubáníkem také prozrazuje, jaký druh humoru je jí nejbližší a vzpomíná i na natáčení úspěšného filmu Což takhle dát si špenát, či slavné scénky s Jiřím Hrzánem, ve které jezdila na kolečkových bruslích a zpívala známé písničky. „Já jsem je měla prvně v životě na nohou, jezdila jsem v parku ve Střešovicích, holčičky, dcery, za mnou pobíhaly a lidi si mysleli, že jim matka nechce půjčit hračku,” vybavuje si odstupem bezmála padesáti let přípravu legendárního silvestrovského čísla. „Dodnes se na tu scénku moc ráda v televizi dívám,” dodává Iva Janžurová.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Když jsem byl malý, hrál jsem si na Janžurku. Nemusím tak asi nikomu vyprávět, co to pro mě znamenalo, když jsem si s paní Ivou povídal. Ani jsem nedutal a byl jsem až překvapený, s jakou odpovědností o své profesi, která často vypadá tak jednoduše, přemýšlí. A také jsem jí o mých dětských hrách mimo záznam řekl. Nevěřila tomu, myslela si, že si z ní dělám legraci. Inu, vážný člověk.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související