Ve špičkové světové nemocnici je rodina na prvním místě

25. duben 2013

Londýnská nemocnice Great Ormond Street Hospital (GOSH) patří ke světové špičce. Přispívá k tomu také český dětský lékař profesor Jan Marek, který zde vede hned dvě oddělení. GOSH podle něj nabízí inspiraci, jak stát může pomáhat s péčí nejen o malé pacienty. Na předních místech totiž je také komunikace s pacienty a také s celou rodinou. „Máme boxy pro dítě a rodiče, které jsou vybaveny i sociálním zázemím, kde vlastně rodiče mohou být s dětmi celý den. Všude dominují pastelové barvy,“ popisuje oddělení profesor Marek.

Toho při nástupu na GOSH v roce 2005 nejvíce překvapilo systém komunikace. „Celý ten systém je veden k tomu, že se staráte o rodinu jako takovou. Samozřejmě na prvním místě je léčba, ale komunikace s rodinou je hned za ní. Máte k dispozici podpůrný tým pokud jednáte třeba s židovskou nebo muslimskou rodinou. Jsou tu k dispozici pokoje, kde celé rodině můžete vše klidně půl hodiny vysvětlovat,“ popisuje profesor Marek, který si je ale vědom, že to funguje jen díky velké počtu lidí, které v tomto systému figurují.

V Great Ormond Street kladou velký důraz na komunikaci s rodinou. Celý propracovaný systém má nemocnice i pro nejtěžší a nejsmutnější chvíle. Na starosti je má specializovaný tým psychologů a sester, který má k dispozici i zvláštní pokoj. „Třeba dítě, které už nejde vyléčit, tak je tu možnost, aby rodiče v těchto pokojích mohli být s dítětem do poslední chvíle jeho života. Jestliže si rodina přeje přítomnost kněze, tak i tuto možnost nabízíme. Hlavní je tady podpora rodiny i v takto složitých situacích,“ dodává Jan Marek.

Nebýt omezení pro zaměstnávání cizinců z ne-členských států Evropské unie, zamířil by profesor Marek na prestižní londýnské pracoviště už mnohem dříve. Odrazovým můstkem pro jeho hvězdnou kariéru se stalo Dětské kardiocentrum v pražském Motole. „Už v té době to bylo prestižní pracoviště, takže cestu do GOSHe vlastně začal profesor Šamánek, který mě v Motole zaměstnal. Dal mi příležitost abych se vzdělával a poměrně slušně jsme publikovali. Stali jsme se známými ve světě a pak není problém, aby si vás špičkové pracoviště vyhlédlo,“ popisuje profesor Marek. Ten na motolské kardiocentrum nezapomíná, na své elitní pracoviště v Londýně tak už pozval několik pražských kolegů, kteří pak můžou nabyté zkušenosti uplatnit v Česku.

Špičkové pracoviště samozřejmě klade na své lídry vysoké nároky. Profesor Marek se jen málokdy stihne naobědvat a v 8 hodin večer je ještě spolehlivě v práci. Když se zrovna nevěnuje denní agendě, připravuje konference, sympozia a vlastní přednášky. V Great Ormond Street si tamní pestrý mezinárodní tým zdravotníků na pevnou pracovní dobu opravdu nehraje. Tady mají pacienti prostě vždycky přednost a český specialista v tom jde příkladem.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio