Ve Francii začíná platit zákaz úplného zahalování

11. duben 2011

Po celé Francii dnes začíná platit zákaz úplného zahalování. Ten, kdo si muslimský nikáb nebo burku zakrývající obličej obleče, zaplatí pokutu 150 eur, tedy necelé čtyři tisíce korun. Francie je první evropskou zemí, která podobnou normu zavedla.

„Zákon ovšem míří i na muže, kteří s odvoláním na islám nutí své ženy, aby si zahalovaly tvář. Takovým mužům hrozí roční vězení a pokuta až 30 tisíc eur. V případě, že by byla ona žena nezletilá, může se trest a pokuta zdvojnásobit,“ říká arabista Zdeněk Müller.

Pětimilionová muslimská komunita ve Francii je největší v západní Evropě. Zcela se ale zahaluje jen asi dva tisíce žen.

Podle stanov by se francouzští policisté neměli snažit nikáb nebo burku sundat silou a neměli by ani napomínat ženy, které je mají na sobě ve svém soukromém autě.

Někteří muslimští vůdci ve Francii ale vyzývají, aby muslimky tradiční zahalující oděvy nosily i přes platnost zákona.

„Nikáb nebo burka je mezi muslimy záležitostí menšinovou. Zahalování do Francie přichází z oblastí, odkud pochází wahábistické fundamentalistické hnutí, tedy z Arabského poloostrova. Dnes se k této zvyklosti kupodivu hlásí i některé nové konvertitky ve Francii. Tvrdí, že takto chápou závazek ženské cudnosti, kterou od nich požaduje víra v Alláha. Ovšem francouzská Rada muslimského vyznání, která také hovořila před parlamentní komisí, která se také zabývala otázkou, zda tuto zvyklost zakázat, prohlásila, že tato zvyklost není ničí povinností. Dokonce tuto zvyklost odmítla a nepodporuje,“ uvádí Müller a dodává:

„Na druhou stranu si Rada zákon nepřála, protože jde podle ní o stigmatizaci všech muslimů.“

Podle Jaromíra Vejrycha z fakulty Blízkovýchodních studií Západočeské univerzity v Plzni je přijatý zákon v naprostém souladu s francouzskou Ústavou. Případní stěžovatelé by mohli po splnění předepsaných náležitostí napadnout normu žalobou u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Francie už dříve zakázala nošení okázalých náboženských symbolů ve státních úřadech, institucích a školách. I když je tato norma naformulovaná obecně, míří hlavně proti muslimským závojům.

autoři: dka , mam , hbe , mha , pir
Spustit audio