Ve 30. letech se Rusové cizincům vyhýbali. Báli se čistek, následně jeden po druhém mizeli, píše Maclean v knize Výpravy na Východ

20. září 2022

Britský voják a diplomat Fitzroy Maclean (1911–1996) zanechává barvité a informačně bohaté svědectví ze svých diplomatických misí. Ve své knize Výpravy na Východ začíná svým působením ve 30. letech 20. století v Paříži, pokračuje Moskvou přes severní Afriku až na Balkán.

„Ze Západu toho viděl už dost, a proto chtěl poznat Východ, hlavně sovětské Rusko. V té době poměrně izolovanou zemi, o které se diskutovalo, protože nebylo jasné, co se od něj dá čekat,“ píše tehdy mladý diplomat Maclean.

Lidé byli zatýkáni, popravováni nebo deportováni do gulagů jen proto, že se setkali s cizinci.

„V únoru roku 1937 tak začal působit na britské ambasádě v Sovětském svazu. Zatímco v jiných zemích se členové zastupitelského sboru co nejvíce stýkají s místními obyvateli, v Sovětském svazu to bylo jiné.

Čtěte také

Místní se cizincům vyhýbali. V zemi totiž právě zuřil tzv. velký teror, vlna krutých čistek na všech úrovních sovětské společnosti. Lidé byli zatýkáni a popravováni nebo deportováni do gulagů. Důvodem mohl být třeba právě styk s cizinci, ve kterých paranoidní sovětská moc často viděla špiony. Tato situace vedla k tomu, že britským diplomatům se vyhýbali i sovětští pracovníci britského velvyslanectví. I oni totiž bývali oběťmi teroru.“

Zaměstnanci velvyslanectví měli nezdravé povolání a mizeli jeden po druhém.

„Jejich povolání bylo zkrátka nezdravé. Mizeli jeden po druhém. Ti, kteří nastupovali na místo zmizelých, byli paralyzováni strachem, neboť úředníci na těchto postech nikdy nevydrželi dlouho.

Čtěte také

Člověk tam zavolal a chtěl k aparátu třeba soudruha Ivanova. ,Je nemocný,‘ odvětil nervózně neznámý hlas. ,Je zaneprázdněný.‘ ,Šel se projít.‘ A kdo dělá jeho práci, zajímali jste se. ,Prozatím já,‘ sdělil vám ten hlas nešťastně. ,Jsem soudruh Maximov.‘ Mohu za vámi přijít, soudruhu Maximové, chtěli jste vědět. ,To je těžké,‘ zněla vyhýbavá odpověď. ,Také mám spoustu práce.‘,“ popisuje diplomat.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu, který připravila Veronika Kindlová.

Spustit audio

Související