Ve 113 letech zemřel nejstarší muž na světě Jisrael Kristal

Měsíc před svými 114. narozeninami zemřel Jisrael Kristal, podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarší muž na světě. Jeho příběh přináší izraelský deník Haaretz. Podle vyjádření rodiny umíral Kristal klidně, protože věděl, že bude pohřben v Izraeli. Žil v Haifě na severu Izraele. Narodil se ale v roce 1903 v polské vesnici Żarnów, v roce 1920 se přestěhoval do Lodže, kde založil rodinu a začal vyrábět bonbóny. V roce 1940 byl deportován do Osvětimi, během holocaustu přišel o manželku a dvě děti.

O této zkušenosti moc nemluvil. Jen ve výjimečném rozhovoru pro Haaretz před pár lety řekl, že o jednom jediném dni z té doby by se daly napsat dvě knihy. V roce 1950 se s druhou ženou odstěhoval do Izraele a usadil se v Haifě, kde začal opět vyrábět bonbóny. Měl dvě děti, mnoho vnoučat a pravnoučat.

Doklady o dlouhověkosti

Aby mohl být v roce 2016 pan Kristal zapsán do Guinnessovy knihy rekordů coby nejstarší muž světa, musel předložit dokumenty přinejmenším z prvních dvaceti let života. Haaretz je tehdy pomáhal jeho rodině získat. Našel třeba soupis obyvatel Lodže z roku 1918, doklad o svatbě z roku 1928 i seznam deportovaných do Osvětimi z roku 1944.

Když Jisrael Kristal dostal oznámení, že je opravdu nejstarší na světě, řekl, že to nic zvláštního neznamená. Když se ho ptali, čemu vděčí za dlouhověkost, říkal, že každý má svou porci štěstí, která je darem z nebe a že to není žádné tajemství.

Až teď je to nejhorší

Ačkoliv žil více než jedno století a zažil dvě světové války, tvrdil, že svět je v nejhorším stavu až dnes, kdy je všechno dovoleno. Vadilo mu, že se dnes mladí lidé nechtějí učit řemeslům, že chybějí tesaři i krejčí.

Mrzelo ho, že kvůli moderní technice je všechno příliš snadné, bez námahy a že mnohdy rozhodují děti, nikoliv rodiče, kteří by měli mít poslední slovo, dočteme se v deníku Haaretz.

autor: mam
Spustit audio