Važte si toho, co máte, moc vám to přeju, řekla dětem stařenka. Jako 22letá putovala na šest let do vězení

Žáci z Albrechtic objevili unikátní příběh sedlácké rodiny, která se snažila informovat Západ o násilné kolektivizaci. Tatínek sepsal text, ve kterém popsal vyhrožování, aby vstoupil do JZD. Jeho 22letá dcera Jarmila lístek odvezla strýci do Prahy, který se ho pokusil dostat za hranice. Jarmila dostala šest let ve vězení a tatínek deset let v uranových lágrech.

Už deset let mají žáci osmých a devátých tříd ZŠ a studenti středních škol možnost zapojit se do rozsáhlého novinářského projektu Příběhy našich sousedů, který organizuje Post Bellum a Český rozhlas. Jejich úkolem je zdokumentovat jeden konkrétní životní příběh. Výsledkem bývají zdařilé rozhlasové reportáže. Deset z nich zazní v následujících Příbězích 20. století.

Příběhy našich sousedů je projekt neziskové organizace Post Bellum, která potřebuje pravidelnou finanční podporu. Jak pomoci projektu pro základní a střední školy najdete zde.

Učitelka Anna Kendrová, rodačka ze Sudet, vzpomíná na svoji babičku a dědečka, německé předky, kteří museli po 2. světové válce svoji vlast opustit. Anna se s nimi setkala až v deseti letech, když rodinu pustili na návštěvu do západního Německa.

Dana Spálenská, bývalá sáňkařka, Grenoble 1968

Sedmdesátiletá Dana Spálenská, bývalá sáňkařka z Jablonce, vypráví žákům o ruské reprezentaci na zimních olympijských hrách v Grenoblu v únoru 1968.

Osmdesátiletý bývalý ředitel hotelové školy František Růžička popisuje potíže s režimem, když přijímal úspěšnější studenty z nekomunistických rodin před těmi z komunistických. Z ředitelského místa byl nakonec vyhozen. Dnes píše knížky o historii Kolínska.

Dojemné vyprávění zpracovali žáci základní školy Albrechtice. Natočili vzpomínky 93leté Jarmily Kovářové.

František Růžička

Za předání obálky s textem popisujícím, jak komunisté tlačí na sedláky ve vesnici, aby vstoupili do JZD, byla obviněna z vyzvědačství a odsouzena ve svých 22 letech na šest let do vězení. Trest si odseděla ve věznici pro ženy v Železiovcích na Slovensku. Její tatínek putoval ve stejném procesu do uranových lágrů s trestem deseti let vězení. Soudruzi rodinu okradli – zabavili jim rodinný statek a veškerý majetek v něm.

„Važte si toho, co teď máte. Strašně vám to přeju,“ říká na závěr rozklepaným hlasem stařičká paní Kovářová.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.