Vážil jsem se čtyřikrát za noc. Moderátor Čestmír Strakatý přiznává souboj se svým tělem

2. listopad 2021

„Vždycky jsem potřeboval mít svou váhu pod kontrolou,“ říká Čestmír Strakatý. Moderátor, který vede rozhovory výhradně v černé košili s ohrnutými manžetami, z nichž mu vykukuje abstraktní tetování, působí při práci sebejistě a pro mnoho lidí platí za sexsymbol. Málokoho by proto napadlo, že zrovna on se svým tělem bojuje. Čestmír je hlavní postavou prvního dílu podcastové série Lukáše Houdka Hrana, která je o mužských nejistotách spojených s body imagí.

„Většinu života jsem své tělo neměl rád. A vlastně je to tak i teď. Jsou asi lidé, kteří se na sebe dovedou podívat do zrcadla pozitivně nebo bez emocí. Já to nedokážu, aniž bych byl aspoň částečně znechucený,“ přiznává Čestmír. Dokumentarista Lukáš Houdek v prvním dílu série Hrana rozkrývá, co za Čestmírovou nespokojeností je. A jak nejistoty spojené s vlastním tělem ovlivňují jeho vztah s manželkou Hanou nebo společenský a pracovní život.

Čtěte také

„Nemá se úplně rád, přitom já si myslím, že je úplně úžasný, krásný a boží. Má hezkou postavu, ale on to tam nevidí a strašně to řeší,“ reflektuje manželovy pocity Hana. Dodává, že se ho snaží hlídat. „Jinak by se totiž kolikrát ani nenajedl.“ Čestmír dosud o problémech s přijetím vlastního těla mluvil jen s několika nejbližšími. Styděl se a obával se, že by ho ostatní nepochopili. Účast v podcastu Hrana vnímá jako příležitost otevřít skrz svůj příběh debatu, která byla dosud tabu.

O zkušenostech s klienty, u kterých se nejistoty ohledně vzhledu rozvinuly v poruchy příjmu potravy, mluví v podcastu psycholog Jan Kulhánek. Upozorňuje, že překročit hranu zdravého sportování a hlídání váhy může být velmi snadné a zároveň těžko identifikovatelné. „Každý člověk, byť je původně zdravý, když bude dlouhodobě držet radikální dietu, začne mít poruchu vnímání tělesného schématu. Bude si připadat tlustší, než ve skutečnosti je,“ vysvětluje.

Poslechněte si, co ovlivnilo Čestmírův vztah k vlastnímu tělu. Jak se nejistoty ohledně vzhledu odráží v partnerských vztazích, v pracovním a ve společenském životě? S čím obecně souvisí zkreslené vnímání vlastního těla u mužů a jak rozpoznat, kdy už je cvičení a dieta problém? Poslechněte si první díl podcastové série Hrana.

Hrana je pětidílná dokumentární podcastová série Lukáše Houdka. Zprostředkuje příběhy mužů, kteří kvůli touze po vysněné postavě vedou souboj s vlastním tělem. Spolu s odborníky se zamýšlí nad tím, co formuje dnešní představy o ideálním těle. A proč jsou obsesivní cvičení, sledování váhy a poruchy příjmu potravy u mužů tabuizovaná témata. Poslouchejte na wave.cz/hrana, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Kredity:

Autor: Lukáš Houdek
Dramaturgyně Radia Wave: Veronika Ruppert
Dramaturg tvůrčí skupiny Dokument: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Radek Veselý
Hudba: Václav Rouček
Vizuál: Adam Křena
autoři: Lukáš Houdek , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.