Vazalské smlouvy na hliněných destičkách

21. září 2010

Kanadští archeologové narazili na jihovýchodě Turecka na skladiště hliněných destiček s klínopisy ze 7. století př. n. l. Jsou na nich smlouvy, jimiž asyrští králové zajišťovali budoucnost své říše.

Archeologická lokalita Tell Tayinat na jihovýchodě Turecka byla poprvé prozkoumána archeology už ve 30. letech minulého století. Při vykopávkách se podařilo odkrýt zbytky paláců i chrámu. Dnes tu pokračuje mezinárodní archeologický projekt Tayinat, na kterém se podílejí vědci z 20 zemí. Archeologové z katedry civilizací Blízkého a Středního východu Torontské univerzity pod vedením Timothyho Harrisona narazili při průzkumu ruin chrámu v Tell Tayinatu v srpnu roku 2009 na řadu náboženských předmětů z bronzu, železa i zlata. K důležitým nálezům patří i velké množství hliněných destiček s texty zapsanými klínovým písmem. Jejich význam začal být jasný, když vědci zrestaurovali a zkompletovali první dokumenty.


Podrobnější průzkum destičky o rozměrech 43x28 centimetrů popsané 650 řádky ukázal, že jde o významnou smlouvu. Zatím blíže neidentifikovaný panovník v ní uznává nadvládu asyrského krále Asarhaddona, jenž vládl asyrské říši v letech 681 až 669 př. n. l. Platnost smlouvy byla stvrzena při slavnostních obřadech v asyrské metropoli v roce 672 př. n. l. Podrobený vládce ve smlouvě uznává i následnictví Asarhaddonova syna Aššurbanipala.


Asyrský král tak chtěl zjevně předejít tahanicím o následnictví, jež hrozily po jeho smrti. Věděl, co dělá, neboť sám nastupoval na trůn za krajně nejisté situace. Jeho bratři se dopustili otcovraždy na králi Sanacheribovi v naději, že Assarhaddona vypíchnou z následnictví. Vlivná asyrská města, jako bylo Ninive, se ale postavila za Asarhaddona, a královrazi tak byli nuceni uprchnout do Urartu. Asarhaddon si definitivně zajistil trůn až v šestitýdenní válce, ve které bratry porazil.

Logo

Asarhaddon se ze všech sil snažil předejít podobným sporům mezi vlastními syny. Asýrie v té době nemohla riskovat vnitřní rozboje. Na severu čelila silnému tlaku médských nájezdníků a na jihu válčila s Egyptem. Proto zajišťoval Asarhaddon smlouvami vznik duální monarchie, v níž měl Aššurbanipal vládnout Asýrii a jeho bratr Šamaš-šum-ukin se měl stát vládcem Babylonu. Asarhaddonův záměr vyšel. Smír mezi Aššurbanipalem a Šumaš-šum-ukinem však neměl dlouhého trvání. Rozmíšky vyvrcholily v roce 652 př.n.l. povstáním Babylonu proti Asyrii. Další bratrovražedná válka se táhla čtyři roky. V roce 648 př.n.l. Aššurbanipal oblehl Babylon a dobyl jej. Šumaš-šum-ukin zahynul v hořícím paláci krátce před tím, než se město vzdalo.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 16. 4. 2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka