Vatikán získal zpět ukradený dopis Kryštofa Kolumba o objevení Nového světa

15. červen 2018

Pravá kopie dopisu Kryštofa Kolumba z roku 1493 se vrátila jejímu právoplatnému majiteli – Vatikánu. Kolumbus v listu zpravoval španělského krále o objevení Nového světa a jeho bohatství.

Informuje o tom katolický server Crux Now, který v článku zároveň děkuje americké vládě, která listinou památku Vatikánu předala.

Původní pravá kopie písemnosti byla ukradená nejen z vatikánského archivu, ale také z jiných knihoven v celé Evropě. Neznámí pachatelé historickou pamětihodnost, která se dochovala v počtu přibližně osmdesáti kopií, nahradili padělky. 

Celou věc odhalili američtí vyšetřovatelé, kteří čtyřstránkový dokument převzali z vlastnictví jistého amerického sběratele z Atlanty. Ten dopis koupil v roce 2004 v New Yorku od obchodníka s uměním za skoro devět set tisíc dolarů v dobré víře, že se jedná o legální zboží. Hodnota písemnosti se přitom odhaduje na bezmála jeden a čtvrt milionu amerických dolarů.

Kolumbův den v New Yorku slaví hlavně Italové. Přibývá ale protestů a přirovnání mořeplavce k Hitlerovi

Kryštov Kolumbus v Novém světě na obrazu Johna Vanderlyna

Ze svátku, při kterém Američani oslavují připlutí Itala Kryštofa Kolumba ke břehům kontinentu, se v USA stává velmi citlivé téma. V posledních letech některé státy a města místo toho uctívají památku původních obyvatel. New York zůstává u tradičního Kolumbova dne, který s sebou ovšem přináší konflikty.

Situace začala spět k nápravě v roce 2011, kdy agenti amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti dostali tip, že dokument uložený ve Vatikánské knihovně je padělek. Nyní se tedy pravá kopie vrátila svému majiteli. Jedná se o latinský opis španělsky psaného originálu. Vatikánská knihovna si ale ponechá oba dokumenty, originál i falzifikát, neboť „dokonce i krádež je součást historie“, cituje odůvodnění postupu katolický server.

Správci knihovny nicméně přijali opatření v zájmu předejití dalším krádežím. Všechny položky jsou od roku 2004 opatřené elektronickým identifikačním zařízením, jenž je umožňuje stopovat. Návštěvníci Vatikánské apoštolské knihovny včetně vědců musí mít u sebe identifikační karty, které sledují pohyb jich i prohlížených materiálů.

Americkým vyšetřovatelům se povedlo Kolumbův dopis vrátit například také knihovně v italské Florencii a Národní katalánské knihovně ve španělské Barceloně, uzavírá Crux Now.

autor: thk
Spustit audio