Vášáryová: Když jdou Polsko a Maďarsko společnou cestou, musí být Slovensko ve střehu

27. červenec 2017

Situaci v Polsku pozorně sledují i na Slovensku. Dokládá to rozhovor listu SME s Magdou Vášáryovou, která po roce 1989 vyměnila hereckou kariéru za politické a diplomatické angažmá. Kromě jiných funkcí zastávala v letech 2000 až 2005 i post slovenské velvyslankyně ve Varšavě. A první otázka zněla: Jak se změnila polská společnost od chvíle, kdy jste skončila se svou diplomatickou misí?

„Polsko, do něhož jsem v roce 2000 přišla, bylo úplně jiné než to dnešní,“ říká Vášáryová a dodává: „Radovala jsem se z intelektuálního rozmachu, který tehdy u sousedů zažívali. Na Slovensku jsme měli mečiarismus a řešili problémy s Jánem Slotou a dalšími nacionalisty. Poláci se však cítili povznesení, namlouvali si, že jsou na tom mnoho lépe než Slovensko.“ A Vášáryová pokračuje:

„Když se v roce 2006 Jarosław Kaczyński jako premiér dostal poprvé k moci, už tehdy mluvil o tom, že vše, čeho se doposud podařilo dosáhnout, není dobré. A že je třeba založit novou, čtvrtou republiku. Ale nestihl to. Ve funkci setrval sotva dva roky, a musel odstoupit.

Staří bardi protikomunistického odboje

„A navíc,“ říká v rozhovoru pro deník SME Vášáryová: „tehdy ještě stále žili staří bardi protikomunistického odboje - Tadeusz Mazowiecki a Władysław Bartoszewski a Lech Wałęsa měl ještě dost sil. Právě oni by dnes něco takového nedopustili,“ soudí Vášáryová a podotýká:

„Jenže Poláci se v současnosti ocitají v jako by mečiarovských časech, o nichž si mysleli, že nikdy nepřijdou. Nynější protesty však ukazují, že zatímco Maďaři se nechali uvařit jako žáby, Poláci stále bojují,“ zdůrazňuje Magda Vášáryová.

A co říká na otázku, zda a pokud ano, jak se Polsko a Maďarsko odlišují od ostatních států středoevropského regionu?

„Musíme si uvědomit, že nelze soudit jednotlivé společnosti podle toho, jak se chovají právě teď. Mnohé problémy totiž pramení v minulosti. Není přitom pouhou náhodou, že současní představitelé Maďarska a Polska jsou k demokracii lhostejní.

Znala jsem lépe Lecha

Ve 20. století nemělo Maďarsko demokracii vůbec a Polsko se jí těšilo jen pár let. Když se Viktor Orbán anebo Jarosław Kaczyński odvolávají na minulost, tak vycházejí z určitých společenských předpokladů,“ říká bývalá slovenská velvyslankyně v Polsku.

Magda Vášáryová, forum 2000

A jaké osobní zkušenosti se současnou šedou eminencí polského režimu, předsedou strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyńským, má právě Vášáryová?

„Znala jsem lépe jeho dvojče, Lecha, komunikovalo se s ním snáze. Jarosław, to je ten o pár minut starší. Možná právě proto svým bratrem často manipuloval. Politickou kariéru si vybudoval na jeho smrti, což je mimořádně nevkusné,“ podotýká Vášáryová a pokračuje:

Politika nad mrtvými

„Když mi po letecké tragédii ve Smolensku volali polští přátelé, už tehdy předpovídali, že se všechno změní. A na jejich slova došlo. Propukla hysterie, od Kaczyńského pohřbení v krakovském Wawelu po boku polských králů, až po nedávnou exhumaci obětí letecké katastrofy. Nad rozervanými těly se provozovala politika.

Vášáryová zdůrazňuje: „Jarosław Kaczyński vládne i díky podpoře církve a katolického Rádia Maryja. Jeho ředitel Tadeusz Rydzyk vybudoval mediální impérium. To on ovlivňuje celou voličskou základnu strany Právo a spravedlnost. Tahle stanice je trochu antisemitská, protievropská, ale bez ní by Kaczyński neměl tak velkou moc,“ domnívá se Magda Vášáryová. A reaguje na další otázku:

Polská vláda teď učinila několik kroků, které podle opozice a evropských institucí ohrožují demokracii. Je motivací vládnoucího režimu získat absolutní moc?

Kaczyński rozhodoval skoro o všëm

„Možná se ptáte, proč mluvím stále o Kaczyńském. Ale s výjimkou chvíle, kdy prezident Andrzej Duda vetoval dva ze tří kontroverzních justičních zákonů, doposud o všem rozhodoval právě on. Všichni ostatní, možná kromě ještě nebezpečnějšího ministra obrany Antoniho Macierewiczce, jsou mu podřízeni. Kaczyński si řekl: Dostal jsem se k moci, a už mi ji nikdo nevezme. Je to stejné jako v případě Viktora Orbána. Oba mají monopol na moc,“ říká Vášáryová a pokračuje:

„My jsme monopol Fica a Smeru přežili, ale oni nečinili tak radikální kroky, jaké udělal Orbán a jaké teď dělá Kaczyński. Ostatně, oba se potkali loni v lednu v polské Niedzicy nedaleko slovenských hranic.

Mluvili spolu šest hodin, a podle mých informací Orbán Kaczyńskému poradil, co vše musí udělat, aby se udržel u moci, a neskončil jako v roce 2007. Řekl mu prý, aby postupoval pomalu. Kaczyński však ví, že v dnešní polské společnosti příliš času nemá. A tak musí konat rychle,“ uvádí Magda Vášáryová v rozhovoru pro deník SME.

autor: smi
Spustit audio