Varianta delta je rizikem pro těhotné. Gynekologové i vakcinologové doporučují očkování už od prvního trimestru

2. prosinec 2021

Těhotné ženy by se měly nechat co nejdřív očkovat proti covidu-19. Jeho varianta delta je pro nastávající matky nebezpečná. Onemocnění může způsobit špatný vývoj plodu, předčasný porod, hrozí i úmrtí. „Těhotenství klade nároky na organismus žen, riziko vážného průběhu onemocnění je u nich vyšší. Nemáme data, že by vakcíny byly pro plod nebezpečné, závažné reakce po očkování jsou raritní,“ ujišťuje předseda České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Barbora Loušová je ve třetím trimestru těhotenství. Očkovat se nechala před měsícem. „Vzhledem k tomu, že mi třetí trimestr vyšel na zimu, kdy jsem počítala s další vlnou, chtěla jsem chránit sebe i malého.“

Případ z kyjovské nemocnice

Přestože se týden po druhé dávce nakazila koronavirem, nemoc u ní měla jen mírný průběh. Pro neočkované těhotné ženy ale může být podle lékařů covid-19 nebezpečný.

Několik jich léčil i primář ARO nemocnice Kyjov Jiří Vyhnal: „Jedna to dala úplně bez problémů, byla tady do druhého dne. Druhou jsme ale přeložili do Brna, protože její stav se horšil,“ vzpomíná na smutný případ sedmadvacetileté pacientky.

„Byla v prvním trimestru a plod v rámci covidu potratila. Skončila na plicní ventilaci v kritickém stavu. Jediným přitěžujícím faktorem byla obezita.“

Očkování není nebezpečné, covid ano

Těžké případy musí řešit také lékař porodního sálu Gynekologicko-porodnické kliniky u Apolináře v Praze Jiří Vojtěch: „Máme dostatek dat nato, abychom mohli říct, že covid – zejména varianta delta – zvyšuje riziko úmrtí plodu v děloze a riziko předčasného porodu.“

Rizika jsou podle něj spojená s onemocněním pro těhotné tak vysoká, že by se měly nechat očkovat proti koronaviru co nejdříve.

Neexistují data o tom, že by očkování pro budoucí matku nebo nenarozené dítě nebezpečné. A to ani v prvním trimestru. Těhotné ženy se stejně jako další rizikové skupiny mohou nechat očkovat posilující třetí dávkou už po pěti měsících.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související