Vánoční stromky nejsou z lesa, ale z plantáže. Smrk roste deset let, jedle až patnáct

20. listopad 2017

Začíná prodej živých vánočních stromků. Ročně jich Češi do svých domácností koupí odhadem 1,2 milionu a většina pochází od tuzemských pěstitelů. I když mají pěstitelé právě teď plné ruce práce s přípravami, pěstování vánočních stromků je prací celoroční. „Většina vánočních stromků pochází z plantáže,” říká pěstitel František Valdman ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků Valdman vlastní plantáže kousek za Hrádkem u Sušice. V ne příliš známé jihočeské obci dost možná roste váš příští vánoční stromeček.


Les plní na své ploše řadu funkcí, i proto by tam neměly být plantáže. Ladislav Půlpán

„Máme plochu sedmnácti hektarů, stromků vysazujeme zhruba šest tisíc stromků na hektar. Stromeček je pěstovaný ve školce, poté se dostane do výsadby, tam je asi tak dva roky. Čtyřletá sazenice putuje na plantáže, kde roste různou dobu, záleží na druhu stromku. Ztepilý smrk roste od semínka devět až deset let, borovice černá osm až devět let a jedle kavkazská deset až patnáct,” popisuje.

Stromy plantážníci upravují drátky do typického tvaru, podle Valdmana jsou požadavky zákazníků na vzhled velmi vysoké. Málokterý stromek také začne svoji cestu do obýváku v lese, většina pochází ze speciálních plantáží, kde práce probíhá celý rok.

Smradlavá jedle

„Lesní zákon v podstatě zarámoval pěstování lesů. Je potřeba si uvědomit, že les plní na své ploše řadu funkcí, i proto by tam neměly být plantáže. Chceme, aby tam vyrostl skutečně dospělý les,” tvrdí Ladislav Půlpán, vedoucí odboru hospodářství a ochrany přírody Lesů ČR.

Lesníci a správci se potýkají se zloději vánočních stromků, kteří si pro dekoraci přicházejí s pilkou do lesa. „Je pravdou, že stromek, který je z plantáže, je vzhledově podstatně kvalitnější než ten z lesa. Zlodějů proto podstatně ubylo, na trhu je totiž spousta hezčích stromků,” vysvětluje Půlpán.

Přistiženému zloději stromků v lese hrozí pokuta až 15 tisíc korun. „Kdyby při vyřezávání došlo ke škodě, kdyby někdo vyřezal souvislou plochu, musí platit náhradu škody,” dodává vedoucí, který zmiňuje například ochranu stromků v podobě repelentu, který v teple zapáchá. Případní zloději by si tak domů donesli smradlavou vánoční jedli.

autor:
Spustit audio