Vánoce na mlejně. To je kouzelná atmosféra venkovských vánoc 19. století v Babiččině údolí

19. prosinec 2017 11:05

Advent i svátky lze prožít různě. Každý podle svého gusta. Členové Folklórního souboru Barunka z České Skalice si Vánoce nejlépe užijí v Babiččině údolí na Rudrově mlýně. Na jedno z jejich tradičních adventních představení se zašla podívat i reportérka Romana Pacáková a nechala se stejně ochotně, jako všichni ostatní diváci, okouzlit atmosférou venkovských Vánoc 19. století. 

Neméně okouzlující byli také tři vytrvalí muzikanti v čele se známým specialistou na interpretaci staré hudby, zpěvákem, hráčem na historické nástroje a badatelem v této oblasti Michaelem Pospíšilem. Ti zaujatě hráli a hráli, i když už notnou chvíli byla přestávka.

A protože „ve mlejnici" byla zima jako na lodi, přijala Romana Pacáková s povděkem pozvání do alespoň o trochu teplejší světničky, která slouží účinkujícím nejen jako zázemí, ale kde ve dnech adventu a Vánoc prostě žijí. Tam už seděly všechny vystupující děti kolem stolu a s chutí obědvaly kulajdu.

Na dotaz, kdo tam tomu velí, všichni téměř jednohlasně odpověděli, že přece „naše Martinka". Paní Martina Pavlasová založila a vede Folklórní soubor Barunka už dlouhá léta a pod rukama jí už odrostlo několik generací dětí. Některé z nich se prostě jen postupem času přehrály do dospěláckých rolí.

Vánoce na Rudrově mlýně

Dětský folklorní soubor Barunka byl založen v září roku 1991 při Domu dětí a mládeže (dnes Středisko volného času) Bájo v České Skalici a prosincové účinkování na ratibořickém mlýně patří mezi nejoblíbenější akce všech jeho členů.

A proč Barunka? No protože soubor nese dívčí jméno spisovatelky Boženy Němcové, která prožila dětství v malebném ratibořickém údolí a chodila do školy v České Skalici. Právě v díle této spisovatelky, zvláště v knize Babička, jsou nejkrásněji popsány zvyky kraje kolem řeky Úpy, a proto je tato kniha často inspirací pro práci souboru.

Členové souboru však neznají obyčeje jen z literatury nebo z provedení na jevišti. Děti dobře vědí, jaké to je, když jim mrznou ruce při koledě na Tři krále, ale i o co lépe chutná vykoledovaná čokoláda než ta kupovaná. Při masopustních oslavách s otevřenou pusou sledují povykující maškary v čele s Pronobusem a pak si pochutnají na tradičních koblížkách. Jaro vítají lítečkem, stromečkem ozdobeným vejdunky a pentličkami, stejně tak, jak to činila děvčata před dvěma sty lety. Na Smrtnou neděli strojí Zimu - Mařenu, aby ji potom za zpěvu odstrojily a za velikého jásotu utopily.

Advent a Vánoce v Ratibořicích na mlýně

V adventně laděném programu v ratibořickém mlýně všichni - velcí i malí, tanečníci i muzikanti - s chutí a nasazením předvedou divákům barokní hru o sv. panně Barboře, ta je také osobně navštíví, a učí se "v přímém přenosu" s kantorem rorátní zpěvy.

A co že to jsou Roráty?
Českoskalické roráty aneb radostné zpěvy adventní. Dochovaly se v takzvaném Českoskalickém graduálu z roku 1567, ze kterého staletí zpívali naši předkové a jenž je uchován v českoskalickém Muzeu Boženy Němcové. Zpívaly se v adventu v kostele a pak plynule přešly do bohoslužby. Znovu je oživil a na varhánky doprovází Michael Pospíšil, na dobové nástroje hrají a zpívají členové souborů Barunka a Musica per gaudium a hosté, aby znovu mohly znít v České Skalici v kostele Nanebevzetí Panny Marie v čase adventu.

Do ratibořického mlýna se můžete vydat také na koledu o sv. Štěpánu v úterý 26. prosince v 15:30 a v 17 hodin. Můžete si se členy Foklórního souboru Barunka zazpívat koledy, malí koledníci přijdou s betlémem při Hře na Jesličky, uvidíte lidové vánoční zvyky a určitě vás potěší i krásná dobová sváteční výzdoba mlýna.

A v pátek 29. prosince v 15:30 a v 17 hodin jste do mlýna zváni na Jesličkáře. Ti chodili na koledu s lidovou pastýřskou hrou, která oslavuje narození Ježíše. Za zpěvu, recitace a tance jesličkáři předvedou hru s humorným domlouváním o cestě do Betléma.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související