VaK Náchod chce omezit lezení po skalách nedaleko Machova. Hrozí prý znečištění pitné vody

28. listopad 2018

Mezi VaK Náchod a ochranáři ze Správy CHKO Broumovsko se rozhořel neobvyklý spor. Týká se boulderingu, tedy lezení bez lana na kamenech nebo malých skalách, nedaleko městysu Machov. Se souhlasem ochranářů tam míří lezci z Česka i sousedního Polska. Podle vodohospodářů ale mnozí z lezců nerespektují vyznačená pásma ochrany vodního zdroje a mohou tak znečistit pitnou vodu pro tisíce lidí.

Kvalitní pitnou vodu bereme jako samozřejmost. Jsou ale obce, které mají s kvalitou vody problém

Voda je základ života

Bačalky na Jičínsku mají už několik let zhoršenou kvalitu vody v obecním vodovodu. Rozbory ukázaly, že je v ní zvýšené množství minerálů. Podle hygieniků se nejedná o nic závažného a tak vesnice na rozhraní Královéhradeckého a Středočeského kraje dostala výjimku. Ta platí až do roku 2028.

„Proto chceme, aby CHKO zakázalo činnost boulderingu, abychom zajistili vodu v kvalitě a bez závad," komentuje současnou situaci předseda představenstva Vodovodů a kanalizací Náchod Dušan Tér.

Problém jsou prý nejen odpadky a exkrementy po lezcích, ale také magnézium, které používají při samotném lezení. Společnost proto napadla rozhodnutí, ve kterém ochranáři lezení na stolové hoře Bor u Machova povolili.

Bouldering je nikdy nekončící hra člověka s přírodou a se sebou samým

„A v současné době vedeme to řízení dál. Zatím v něm není rozhodnuto," říká vedoucí Správy CHKO Broumovsko Hana Heinzelová.

Podle ní je původní rozhodnutí v pořádku, odpovídá Zákonu o ochraně přírody.
„Tady se jedná o druhou zónu CHKO, tak mi nezbývá než porovnávat s národní přírodní rezervací Adršpašsko - teplické skály, kde jsou také horolezecké terény pro tuto činnost vyhrazeny."

Lezci nerespektují zákaz vstupu. Přibydou cedule i zábrany

K vyřešení celého sporu by přitom stačilo, aby lezci respektovali zákaz vstupu na místa označená jako pásmo ochrany vodního zdroje prvního stupně. Ta jsou i ve zmiňované lokalitě, kde je celkově víc než 300 kamenů. VaK Náchod je kvůli členitému terénu nemůže oplotit, a proto se alespoň chystá desítky let staré zákazové značky obnovit a doplnit.

Na začátku byl kámen. Pak přišel člověk a rozhodl se na balvan vylézt. Tak vznikl bouldering

Bouldering je nikdy nekončící hra člověka s přírodou a se sebou samým

Bouldering je nikdy nekončící hra člověka s přírodou a se sebou samým. Bouldering je vášeň, která spojuje miliony lidí, bouldristů, po celém světě. Bouldering je druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích nebo nízkých skalách několik metrů nad zemí. Název pochází z anglického slova boulder („balvan"). V současnosti získává velkou popularitu hlavně u začínajících lezců, mj. i díky své nenáročnosti na vybavení. K jeho provozování v zásadě není nezbytné nic - stačí ruce a nohy.

„V těch místech, kde přechází turistická stezka ochranné pásmo, budou zřízeny mechanické zábrany tak, aby lidé vysloveně prošli jen onou cestičkou a neodbočovali z ní," vysvětluje Dušan Tér.

Případné porušování zákazu vstupu ale bude velmi složité kontrolovat a postihovat. Myslí si to nejen ochranáři a vodohospodáři, ale i zástupce Českého horolezeckého svazu Jiří Škop.
„Bude velice těžké zamezit lezcům, kteří jsou i z velké části neorganizovaní, aby do toho území přestali vstupovat. Neumím si představit, že by taková situace v reálu nastala."

Pokud by se situace nezlepšila, pravděpodobně bude o sporu rozhodovat Ministerstvo životního prostředí.

Spustit audio

Související