Vadí mně spolupracovníci StB. Rezignovat by ale musel celý stát, říká Cyril Svoboda

9. říjen 2018

„Jsem přesvědčen, že historické strany udělaly hrubou chybu v tom, že se s hnutím ANO nedohodly. Vláda taková, jaká je, vede k tomu, že se historické strany dostávají na okraj," říká bývalý politik, dnes právník a poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) Cyril Svoboda.

„Myslím si, že v budoucnu budou vznikat nová hnutí. Chceme-li vést zápas s předsedy politických stran, má to být v aréně. To znamená vstoupit do koalice a vést zápas o konkrétní témata. Podle mne je stát mimo dost laciné," dodává.

Cyril Svoboda pracoval až do roku 1990 jako podnikový právník, později jako státní notář. Politickou dráhu zahájil v roce 1990 jako poradce místopředsedy vlády pro lidská práva. V roce 1995 vstoupil do KDU-ČSL a o šest let později se stal jejím předsedou. Vedl několik ministerstev ve čtyřech vládách. Po roce 2002 byl ministrem zahraničních věcí a místopředsedou vlády premiéra Vladimíra Špidly. Po odlivu části lidovců do nově zformované TOP 09 prohrála KDU-ČSL volby. Po odchodu z politiky založil Diplomatickou akademii, kde je společníkem a jednatelem. Dnes je součástí týmu poradců premiéra Babiše. 

Restituce bez daní

Svoboda, který se aktivní politice už nevěnuje, působil ve vládách v čase zásadních společenských změn. Patří mimo jiné mezi obhájce církevních restitucí. „Měly se udělat a taky stále říkám, že se nemají zdaňovat. Ale mé názory naráží na střety. Nemohl bych třeba pracovat s žádným sociálním demokratem, protože ti jsou také pro zdanění," uvádí právník. 

Nepracoval bych pro premiéra, který by vedl naši zemi mimo Evropskou unii nebo k potlačování demokracie.
Cyril Svoboda

Celý stát

V této souvislosti bývalý ministr také zmínil svůj postoj k seznamům spolupracovníků StB a ke kauze Andreje Babiše. „Samozřejmě, že mi vadí všichni, kdo v minulosti spolupracovali se Státní bezpečností. Potom by ale musel rezignovat celý stát. Musel by přestat fungovat. To nelze absolutizovat ve smyslu, že je vše jen v osobní rovině. Vláda prostě musí fungovat. Lidová strana byla s Andrejem Babišem v koalici čtyři roky. Neodešla," uvádí Svoboda.

Náboj a energie

Potřeboval jsem si dokázat, že umím žít bez státu, říká Ivan Langer

Právník a bývalý politik Ivan Langer

„Když jsem odcházel z politiky, řekl jsem si, že je úžasná příležitost ve věku, který mám, udělat restart. A zkusit žít jinak. Bez politiky a bez kontaktu s veřejnými zdroji,“ říká host středeční Osobnosti Plus, právník a bývalý politik Ivan Langer.

Svoboda zhodnotil i současnou vnitrostranickou situaci v KDU-ČSL. „Problém lidové strany je v tom, že tam není nikdo, kdo by se teď vážně ucházel o post předsedy a vyzval současného šéfa Pavla Bělobrádka. Vzpomínám na to, že když jsem se pro to samé rozhodl v roce 1997, vznikl velký povyk a já se pak stal místopředsedou. To dává straně vnitřní dynamiku. Předseda se dokonce musí starat o udržení své pozice. Tím vzniká náboj a energie,“ dodává.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Barbory Tachecí s Cyrilem Svobodou.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související