Vadí mi, když se zvířata spojují s politikou, říká ředitel pražské zoologické zahrady

12. září 2019

Zoologickou zahradu Praha vede už devět let, práce ho stále naplňuje. Přesto, že své budoucí politické angažmá jednoznačně nevylučuje, raději se k aktuálnímu dění moc  vyjadřovat nechce – nepovažuje to prý za vhodné. Hostem pořadu Osobnost Plus je Miroslav Bobek.

Čtěte také

V loňském rozhovoru pro deník E15 Miroslav Bobek tvrdil, že do budoucna nevylučuje své působení v politice. 

„Nikdy jsem ale neřekl, že bych se stal pouze profesionálním politikem. Všechny nabídky jsem zatím odmítl a v nejbližší době je nemám v úmyslu přijímat,“ uvádí informaci na pravou míru s dovětkem, že tím je pro něj téma uzavřené. 

Panda jako symbol

Ostatně prý nemá rád, když se s politikou spojují zvířata. Naráží tak na pandu velkou, o které se uvažovalo jako o jednom z budoucích „chovanců“ ZOO Praha a která se symbolem čínského režimu. V kontextu aktuálních vztahů obou zemí je podle Bobka právě tak vnímána hlavně na české straně.

Už jsem se na to téma několikrát vyjádřil – panda nebude a nemám důvod se k tomu dál vracet.
Miroslav Bobek

„Je to ale o úhlu pohledu. Panda je současně symbolem ohrožených druhů,“ upozorňuje ředitel s tím, že prakticky čemukoli se dá dodat jakákoli symbolika.

Do ZOO tramvají

Pád trojské lávky v roce 2017 podle ředitele Bobka připravuje zoologickou zahradu ročně o 50−100 tisíc návštěvníků. Obyvatelé Troji si navíc dlouhodobě stěžují na hustý provoz přes městskou část. A proto se hledá alternativní východisko.

„Řešit zoo lanovkou nepovažuji za vhodné. Existuje ale úvaha, že se postaví tramvajová trať, která propojí Prahu 6 a Prahu 8,“ vysvětluje.

V návaznosti na novou tramvaj, by pak pražská zahrada postavila svůj druhý vchod − zřejmě poblíž expozice slonů. Plánuje se i výstavba nového pavilonu goril a ledních medvědů.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Miroslavem Bobkem. Mluvili například o vztazích s pražským zastupitelstvem nebo financování zoologické zahrady.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související