Václav Malý: Proč si třetina pamětníků revoluce myslí, že za socialismu bylo líp

1. listopad 2019

„Ne pro každého je v současnosti život lehký,“ uvažuje světící biskup pražský. „Dnes se totiž člověk musí snažit.“ Co je podle něj největším zločinem komunismu?

Přes 30 % pamětníků sametové revoluce si myslí, že za socialismu bylo líp. V průzkumu pro projekt Paměť národa tak odpověděl každý třetí dotázaný starší 40 let. Přesvědčeni jsou o tom častěji lidé s nižším, tj. základním nebo učňovským vzděláním.

Do jaké míry souhlasíte nebo nesouhlasíte s tvrzením, že „za socialismu bylo lépe“?

„Ne pro každého je v současnosti život lehký. Zároveň je tu změť informací, kterou by měl člověk zpracovat. Takže to pokušení ke zjednodušování je veliké,“ uvědomuje si světící biskup pražský Václav Malý.

Umělá zaměstnanost a plat neodpovídající výkonu

„Před rokem 1989 ale byla umělá zaměstnanost. Každý musel být zaměstnán a měl nějaký plat, i když tomu často výkon neodpovídal. Dnes to tak snadné není,“ uvažuje na Dvojce Malý. „Člověk se musí snažit. Dnes se odměňuje taky podle výkonu. I to tedy působí na mentalitu u starších generací.“

„Naštěstí je teď u nás nezaměstnanost velmi nízká, jsme dokonce snad první v Evropě. Ale to neznamená, že všechno v těch pracovněprávních záležitostech je v pořádku,“ upřesňuje v pořadu Jak to vidí Václav Malý.

Největší zločin komunismu

Za zločin komunismu považuji (otevřená otázka)

„A taky byl jakoby klid. Zatímco dnes je opravdu nesnadné se rozhlédnout po světě. Lidé si vůbec neuvědomují, že když by se tehdy veřejně ozvali, byli by okamžitě seknuti. A zároveň děti byly rukojmími rodičů. Rodiče často mlčeli, aby jejich děti mohly studovat.“

„Největším zločinem komunismu v naší vlasti bylo, že desetitisíce nadaných lidí nemohly studovat,“ připomíná Malý. Průzkum totiž taky ukázal, že 41 % oslovených si nedokázalo vzpomenout na žádný zločin komunismu.

Kdo je pro vás hlavní postavou nebo hlavními postavami sametové revoluce (otevřená otázka)

„A teď nemluvím třeba o ponižující proceduře, když chtěl někdo cestovat... Těch důvodů, proč ta doba byla špatná, je mnohem více než zjednodušující pohled: My jsme všichni měli zaměstnání a to základní jsme měli jisté.“

Celý průzkum ke stažení

Další témata rozhovoru: Dušičky; svatí a misionáři; kanonizace Anežky České jako předzvěst revoluce; „za komunismu bylo líp“ vs. zločiny komunismu; svěcení ženatých mužů na kněze v Amazonii.

Spustit audio

Související