Václav Malý: Máme strach, že nás silné Německo převálcuje. To ale není možné!

8. leden 2016

V Česku panuje zášť proti Bruselu, tedy ne u všech lidí, ale třeba někteří politici tuto nenávist neskrývají. Světící biskup pražský k nim ale rozhodně nepatří.

Podle průzkumu pro Sociologický ústav Akademie věd ČR z konce loňského roku, by méně než třetině Čechů rozpad Evropské unie vadil. Polovině lidí by to bylo jedno, 22 % uvedlo, že by se jim ulevilo a 6 % respondentů by to uvítalo.

„Brusel je tady pro mnohé symbol útlaku, ale vůbec si už neuvědomují, že je to kolosální dílo,“ říká Václav Malý. Lidé nějak začali brát jako samozřejmé, že se můžeme volně pohybovat mezi zeměmi Evropy a nikdo nás nekontroluje.

„To hlavní ale je, že je to bezpečný prostor, který musíme uchovat.“ Staré generace si pamatují dvě světové války, které prošly Evropou. Ale my si prý musíme vážit míru, který tady máme.

„To je přeci obrovský dar. Navíc nejsme na ochranu své země sami, můžeme se spolehnout na ty druhé. Navíc žijeme v procesu, kde je snaha o demokracii a svobodný prostor a kde jsou respektována lidská práva.“

Čtěte také

Demokracie a svoboda není všude!

To podle biskupa není na světě vůbec samozřejmost. Podívat se máme na mapu Země. Míst, kde je demokracie je daleko méně, než zemí a vlád, kde je diskriminace a pronásledování lidí úplně normální. V Evropě tak určitě nejde jen o prosperitu. Zároveň přiznává, že dobře ví, že i naše demokracie občas kulhá, není idealista.


Václav Malý, světící biskup pražskýNechci zabíhat do osobních kritik, ale zpochybňování existence EU se mi opravdu nelíbí!

Máme si taky uvědomit, že to může vypadat, jako že Brusel jen nařizuje. Ale my z tohoto spojení máme taky ekonomický prospěch, prosperitu. A navíc musí s každým evropským nařízením souhlasit i vlády členských zemí.

Biskupovi se velmi líbí projekt Visegrádské čtyřky, která sice občas kulhala, ale když budeme společně o něco usilovat, tak náš hlas bude slyšet. „My ale někdy chceme ukázat, že si stojíme na svém. A pak je to někdy trapné,“ říká.

Proč ale EU „tak nemusíme“?

Vše souvisí s uprchlickou krizí v Evropě a strachem. Německo je migrantům otevřeno, Česko naopak velmi tvrdě uzavřeno. „Je tady tak strach, že nás silné Německo převálcuje. Ale to není možné.“

Jsou tady totiž vzájemné bezpečnostní a politické vazby, které stále platí. „Německo nemůže najednou říct, že bude poroučet a ostatní poslouchat! Taky ale záleží na nás, co ostatním nabídneme. A uzavření do sebe to rozhodně není,“ dodává Václav Malý.

I v roce 2015 nás navždy opustilo mnoho významných osobností. Na které Václav Malý vzpomíná a proč? Co říká papežská encyklika? A jaké cesty čekají na biskupa v novém roce? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.