Václav Havel byl v USA přijat s velkými poctami

19. září 2002

Prezident Václav Havel byl ve Spojených státech amerických přijat s poctami, které se projevují opravdu jen výjimečně. Potvrdila to i slova prezidenta George Bushe, který označil svého českého kolegu za přítele a zdůraznil, že pro USA představuje Havel symbol pádu totality a začátek budování demokracie v bývalém východním bloku.

I když si odmyslíme americký patos, americký prezident vyjádřil vůči Havlovi úctu, kterou se v diplomatických stycích většinou a spíše šetří. Havel mohl svému americkému partnerovi odpovědět činem. Vyjádřil totiž naprostou podporu americkým snahám, byť silově, skoncovat se zlem terorismu. V krátkém projevu v oválné místnosti Bílého domu zdůraznil, aby se k americkým snahám čelit zlu připojilo co nejvíce partnerů. Na setkání George W. Bushe byla ještě zajímavá až dojemná Havlovskou literaturou zaznívající skutečnost, že se prezident ČR při své poslední cestě v úřadu do USA setkal s americkým prezidentem druhé generace ze stejné rodiny.

George Bush senior co by americký prezident byl ve funkci v době, kdy došlo k dlouho očekávanému zlomu v dějinách moderního Československa, k listopadovým událostem r.1989, aby rok po té přijal Havlovo pozvání a navštívil republiku. Václav Havel se rovněž zúčastnil slavnostního aktu odhalení sochy Tomáše Garrigue Masaryka ve Washingtonu. Navažme na tuto událost; o vztahu Rádia Svobodná Evropa k Masarykovi nyní hovoří Olga Valeská:

Mezi zakladatele rozhlasové stanice Svobodná Evropa v Mnichově, vysílající od 1. května r.1951 do tehdejšího komunistického Československa, patřil známý český novinář Ferdinand Peroutka, který ještě za života prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka patřil k tzv. pátečníkům, kroužku předních českých intelektuálů, kteří se pravidelně scházeli a k nimž patřil také prezident T.G.M. V tradici demokratické Masarykovské republiky se také budovalo vysílání Svobodné Evropy.U jeho kolébky stála kromě Ferdinanda Peroutky řada vynikajících prvorepublikových spisovatelů a novinářů, kteří Svobodné Evropě vtiskli její charakteristický a nezaměnitelný ráz. Tuto generaci zakladatelů jsem ještě zastihla a učila jsem se od ní, když jsem v r.1965 nastoupila do redakce jako élefka. Nejen Peroutka ale i další moji starší kolegové se osobně znali s prezidentem Masarykem i s členy jeho rodiny. V našem archivu se nacházejí nahrávky Masarykova hlasu i vánoční poselství jeho dcery dr. Alice Masarykové z exilu domovu. V r.1970 jsme uveřejnili rozhovor s americkou novinářkou Clare Sterlingovou o záhadné smrti Jana Masaryka. Napsala o něm knihu "Případ Masaryk", v níž vyjádřila přesvědčení, že Jan Masaryk byl zavražděn. T.G.M. byl v totalitním Československu tak říkajíc "persóna non grata". pokud se o něm na veřejnosti vůbec mluvilo a psalo, tak jako o buržoazním politikovi, což byl v očích režimu přídomek hanlivý. O jeho názorech, filozofii, životním díle a zásluhách o Československou republiku se nepsalo s výjimkou krátkého období "pražského jara", kdy dokonce mohly vyjít Čapkovy rozhovory s T.G.M. Po té však opět nastalo kolem Masaryka veliké mlčení, které přerušovala pouze Svobodná Evropa. Naše vysílání po léta udržovalo Masarykovu osobnost i jeho odkaz v povědomí národa. Četli jsme z jeho knih, i z knih o něm, připomínali jsme ho v úvahách, jako byla např. úvaha křesťanského humanisty Přemysla Pittera "Masarykova víra v posmrtný život", kterou jsme opakovali minulý víkend v pořadu "Úvahy časové a nadčasové". Je proto ironií osudu, že v den, kdy se ve Washingtonu odhaluje pomník Tomáše Garrigue Masaryka, české vysílání Rádia Svobodná Evropa musí připravovat svou likvidaci.

rse@rozhlas.cz

autoři: Martin Štěpánek , Olga Kopecká (Valeská)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.