Václav Hampl: „Univerzita Karlova si uchovala celosvětovou prestiž“

6. duben 2011

Ve středu (6. dubna) byl dopoledním hostem magazínu Je jaká je rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl.

Druhým nejmladším rektorem Karlovy Univerzity, pokud pomineme předbělohorské období, se stal biolog Václav Hampl. V současnosti, odíván do červeného kabátce s hermelínem kolem biretu, symbolizujícím vážnost jeho funkce, zavzpomínal v živém vysílání Dvojky Českého rozhlasu na desetiletí, která s univerzitou prožil.

Univerzita Karlova byla vždy jistým způsobem nezávislá instituce, a to jak na okolním světě, tak na soudní moci, mající svá vlastní pravidla a zákony. V některých oblastech vytváří škola stále jistý diskurz, a to zejména na poli společensko-politickém. I když minulý režim školství značně poškodil, uchovává si instituce značnou prestiž: „Já jsem začal studovat na UK za minulého režimu. Zažil jsem jí jako student i jako zaměstnanec. Sehnat tehdy např. základní farmaceutické prostředky na výzkum byl zásadní problém. O informacích ani nemluvím. Přesto si nejsem vědom, že by škola nějak významně utrpěla. Tedy mohu hovořit pouze o oboru biologie. O humanitních směrech to bohužel tvrdit nelze…,“ tak srovnává host léta minulá se současností, i se svou porevoluční působností v USA. Ve Spojených státech prožil dlouhých 5 let a čistě z lásky ke své alma mater se vrátil zpět do ČR.

Promoce studentů

Z tuzemských vysokých škol se pouze Karlova Univerzita dovede umístit do celosvětového žebříčku hodnocení. Zeptali jsme se, zdali lze brát hodnocení objektivně: „Spíše to posuzuje typy škol, které jsou zaměřeny na aplikační studium, a to se na výsledcích pochopitelně promítá. Karlova Univerzita se umisťuje pravidelně kolem dvěstěpadesátého místa a pokud si vezmeme, jaké náklady jsou u nás vynakládány na vysoké školství, tak je to úžasný úspěch.“ Zmíníme, že např. jedno z neprestižnějších hodnocení Times Educational Supplement obsahuje přehled o 17 500 univerzitách.

Pomyslný hlas univerzity možná již není tak silný, jako tomu bylo v minulosti. A přesto např. ve zdravotnictví dovede mít UK naprosto výhradní postavení. Za staletí působnosti prošlo branami školy na milióny studentů a k přesnému číslu je téměř nemožné se dopátrat. Přes tato neuvěřitelná čísla existuje spolek Karolínum, který sdružuje nejen absolventy, ale i příznivce univerzity. Působnost spolku se promítá do společenských událostí a jeho aktivity by neměly uniknout naší pozornosti.

Poslechněte si více v záznamu pořadu s Martinou Kociánovou...

autor: Jan Sklenář
Spustit audio