Václav Cílek: Výstavba jaderné elektrárny se vždycky prodlouží a prodraží

17. duben 2014

ČEZ zrušil tendr na dostavbu Temelína. Politici ani management ČEZ nechtějí jít do rizika, které je může stát místo. Neskončíme ale bez šťávy?

„Zrušení tendru není vůbec špatná zpráva. Jde jen o odložení,“ míní geolog Václav Cílek. „Vedení ČEZ už se z téhle akce snaží vycouvat delší dobu.“

Každé firmě, která staví jadernou elektrárnu, spadnou akcie. „I když máte výborný management, tak se jaderná elektrárna vždycky prodraží a prodlouží. I ve Finsku. Není to žádná legrace.“ Managementu se pak těžko zdůvodňují vysoké prémie.

Politici si přece pod sebou nepodřežou větev
Podobná situace je i v politice. Zvlášť za situace, kdy je průměrná doba trvanlivosti české vlády 2 až 3 roky. Kabinet totiž musí předem garantovat ceny výkupu elektřiny a zavázat tak i ten budoucí.

„Pravděpodobně se na vás okamžitě vrhnou kritici, protože vždycky, když se jedná o velkou investici, tak jsou názory velice protichůdné.“ Někteří experti dokážou, že elektřinu vůbec nepotřebujeme, jiní pravý opak."

„Celkově bude převládat kritický názor,“ hádá Cílek. „Takže vláda, která by si na sebe už na samém začátku upletla bič dostavby Temelína, má relativní šanci skončit ještě o něco dříve.“

Zatím nás k dostavbě nic netlačí
V ČR jsme odkázáni na tři hlavní zdroje: ropu, plyn a jádro. Dalších 30, ne-li 50 let budeme odkázáni jen na ně. Jak moc se nás dotkne odsunutí dostavby Temelína a případné přerušení dodávek z Ruska?

Čtěte také

„Ještě neproběhl ani licenční proces, že je vůbec možné Temelín dostavět,“ připomíná Cílek. „A vztahy s Ruskem se neustále vyvíjejí.“

„Ekonomika si vždycky najde svoje cesty, jak ovlivnit politiku. Na povrchu se bude odehrávat rétorika, ale pod tím poběží normální běžné obchodní vztahy téměř nenarušeným způsobem.“

Začne se zase umírat na běžné choroby? Co je to percepční krize? Proč se Václav Cílek bojí arabské invaze? A co invaze bobrů do Prahy? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Cílek , zis , rota
Spustit audio