Václav Bělohradský: Proč by se v dnešní společnosti nemohl zbláznit Eritrejec?

31. červenec 2019

Německo šokovaly činy dvou mužů, původem cizinců, kteří strčili pod vlak nevinnné náhodné oběti. Máme se bát nepředvídatelných činů imigrantů?

Čtěte takéMatku s dítětem shodil ve Frankfurtu muž pod jedoucí vlak, osmiletý chlapec zemřel

V Severním Porýní-Vestfálsku před několika dny Srb s kosovskými kořeny narozený v Německu strčil pod vlak mladou Němku. Podle informací policie byl pod vlivem drog.

Na Frankfurtském nádraží se v pondělí stejného činu dopustil otec tří dětí původem z Eritreje, který pod kola vlaku strčil matku a jejího osmiletého syna. Chlapec tragédii nepřežil. Muž byl zadržen, podle všeho se v uplynulém roce léčil na psychiatrii. Předtím žil dlouhodobě legálně ve Švýcarsku a legálně přicestoval také do Německa.

Svět se zbláznil?

Jeden z filozofů v 60. letech řekl větu: Jen úplný šílenec může být normální v této společnosti. V radikální atmosféře té doby tím chtěl říct, že přizpůsobit se společnosti znamená nějakým způsobem zešílet. A proč by se v naší, konkurenčně orientované společnosti nemohl zbláznit Eritrejec?“ uvažuje filozof Václav Bělohradský.

Václav Bělohradský

Status duševní choroby je podle něj v naší civilizaci důležité téma. Na antidepresivech je stále více obyvatel západního světa zaměřeného na změnu a konkurenci, který nutí lidi k neustálé sebekontrole.

Je naše doba srozumitelná?

Podle Václava Bělohradského bychom se měli spíš ptát, kdo nebo co nám dělá dobu srozumitelnou. „Začíná to u maminky, která nám vypráví pohádku, abychom se nebáli, že všechno dobře skončí. Po mamince přichází kultura, kterou absorbujeme ve škole – paní učitelka, která nás učí, že vědění nás uchrání ve světě. A tak to pokračuje,“ vysvětluje Václav Bělohradský s tím, že tyto zdroje jsou naše takzvané instance srozumitelnosti.

V západní civilizaci tuto roli na sebe hodně brala literatura, kultura, film. Dnes tyto instance přestaly fungovat a doba je nesrozumitelná ze své kultury,“ myslí si filozof. A jako příklad uvádí vzpouru proti LGBT komunitě a proti tvrzení, že máme víc pohlaví než dvě. „To je reakce na nesrozumitelnost. Vědění se někam vytrácí,“ tvrdí Václav Bělohradský.

Další témata rozhovoru: Co si filozof Václav Bělohradský myslí o činu mladé německé kapitánky, která proti zákazu úřadů přistála s lodí s uprchlíky u italských břehů? V čem je nové hnutí kolem mladé ekologické aktivistky Grety Thunbergové? Co je to antropocén?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související