Václav Bělohradský: Kdo má právo říct Brazilcům: Ne, zájem lidstva je důležitější než ten váš?

30. srpen 2019

Členové skupiny vyspělých zemí G7 se dohodli, že uvolní okamžitou finanční pomoc ve výši 20 milionů dolarů na hašení amazonského pralesa. Brazilský prezident se proti tomu ohradil, že přijetí takové pomoci uvrhne jeho zemi do postavení kolonie. Komu vlastně patří plíce planety?

Brazilský prezident Bolsonaro je představitelem nejradikálnější ekonomické pravice, která klade hospodářský růst země před všechno ostatní včetně ochrany životního prostředí,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí Václav Bělohradský. Na druhou stranu je podle něj zřejmé, že na Brazílii si ostatní státy dovolí, na rozdíl od velmocí jako je Rusko nebo Spojené státy.

Co jsou radikální veřejné statky?

Summit G7 ve francouzském Biarritzu

Když jsou radikální potřeby, pak jsou i radikální veřejné statky. Jestliže přežití lidstva záleží na těchto pralesích, patří jenom Brazílii?“ ptá se filozof a sociolog. „Představme si, že by se na našem území vyskytovala surovina, která nikde jinde není a je absolutně nutná pro výrobu něčeho jiného. Měli bychom na ni právo, nebo by nás svět donutil těžit ji a vyvážet? Podobné je to s amazonskými pralesy.“

Jednoznačnou odpověď podle Václava Bělohradského lidstvo zatím nezná. Stejně jako se stále diskutuje, kdo nese hlavní zodpovědnost za zpomalení procesu klimatické změny nebo za tuny plastů, které ve světových oceánech vytvářejí celé obrovské ostrovy.

Chceme spíš slepice, nebo mořské želvy?

Slepic je hodně, protože je zájem prodávat vajíčka a kuřata. Ale o živočichy v oceánech se nikdo nestará, takže polykají plasty a umírají na to. Čí je to vlastně vina?“ ptá se Václav Bělohradský, který celý problém označuje jako absenci svrchovanosti.

Amazonské pralesy jsou součástí ekonomického systému Brazílie, ale také součást zdrojů celého lidstva. Kdo má nad nimi tedy svrchovanost? Kdo má právo říct Brazilcům: Ne, náš zájem je důležitější než ten váš?“

Další témata rozhovoru: Jak rozumět změnám na italské politické scéně? Jaký je vztah kultury a politiky v České republice? A kam směřují jednání o brexitu?

autoři: Jan Burda , Václav Bělohradský , and
Spustit audio

Související