Václav Bartuška: Budeme muset tvrdě zmáčknout naše sousedy, nebo nás čeká smutný konec

16. prosinec 2015

Jaká je budoucnost evropské energetické unie? Jaké důsledky bude mít klimatická konference v Paříži na zdroje energií a jejich využívání?

„Evropa se vždy posune vpřed v okamžiku krize,“ konstatoval v pořadu Interview Plus velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Podle něj je krize jediný okamžik, který přinutí všechny, aby na chvíli se zastavili a udělali kroky, které by třeba byly nemyslitelné nebo politicky těžko průchodné.

Ačkoli se o energetické unii mluví už od roku 2009, její konkrétní podoba stále není v dohledu. „Jedna věc jsou slova, druhá věc jsou činy,“ soudí velvyslanec.

„V zemích střední a východní Evropy jsme donedávna byli jedinou zemí, která reálně pro svou energetickou bezpečnost něco udělala,“ chválil energetickou politiku České republiky Bartuška.

Rozdíl mezi slovy a činy je problém, který střední a východní Evropu ještě pořád doprovází, dodal.

Hovoříme-li o energetické nezávislosti, je chybou mluvit jen o Rusku, vysvětlil velvyslanec. „Evropa musí vytvořit jeden velký trh s půl miliardou lidí, který bude schopen odolávat velkým tlakům dodavatelů, ať to bude Saudská Arábie, Rusko nebo kdokoli jiný.“

Problémem je obecná závislost na vnějších dodavatelích. „Budeme dovážet stále více plynu, ropu dovážíme už mnoho let, a potřebujeme mít silnější pozici vůči našim dodavatelům, to je základní myšlenka energetické unie.“

Bartuška se zhoršení vztahů s velkými dodavateli, zvláště s Ruskem neobává. „Já pracuji pro Českou republiku a Evropskou unii. Mně nezajímá vcelku moc, co si myslí okolní hráči.“

„Musíme si říct, že vstupujeme do období velmi těžkých konfliktů. A buď budeme jako Evropa pracovat pro blaho lidí, kteří zde žijí s vědomím toho, že občas budeme muset velmi tvrdě zmáčknout naše sousedy, nebo to neuděláme, a v tom případě nás čeká velmi smutný konec,“ předpověděl Václav Bartuška.

Spustit audio