V úterý 1. září 2015 zemřel náhle ve věku 46 let náš kolega Alexander Tolčinský

2. září 2015

Alexander Tolčinský dlouhá léta působil jako redaktor, komentátor, moderátor a zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu.

Pracoval nejprve jako zahraniční zpravodaj Radiožurnálu v Polsku, poté byl komentátorem a moderátorem pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase 6, poté na Českém rozhlase Plus.

Kromě toho komentoval zejména dění na Balkáně a na Ukrajině i pro Radiožurnál a další stanice Českého rozhlasu. Jako zvláštní zpravodaj referoval v poslední době také z válečného konfliktu na východě Ukrajiny.

Před příchodem do Českého rozhlasu působil jako diplomat MZV ČR v rámci mezinárodní mise v Iráku. Tam také po koaliční invazi na jaře v roce 2003 pracoval 6 týdnů jako reportér zahraniční redakce zpravodajství České televize.

Své další novinářské zkušenosti získal také v televizi OSN v Záhřebu.

Narodil se v roce 1969, na VŠE v Praze absolvoval obor finance. V březnu 2004 vydal v nakladatelství Dokořán knihu postřehů z pobytu v Iráku pod názvem Příliš brzy na snídani.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.