V ústecké zoo se poprvé v historii vylíhl kriticky ohrožený druh papouška – Ara kaninda

22. září 2022

Zoo Ústí nad Labem slaví další chovatelský úspěch. Letos se jí podařilo odchovat mládě kriticky ohroženého papouška Ary kanindy. Jedná se navíc o historicky první odchov tohoto druhu v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad.

Ara kaninda je 85 centimetrů velký papoušek, který je endemickým druhem Bolívie. Kvůli nelegálnímu lovu a odchytu, stejně jako rychle ubývajícím pralesům, se jedná o jeden z nejohroženějších druhů papoušků na světě. Vědci odhadují, že ve volné přírodě zbývá pouze 200 až 300 dospělých jedinců.

„Zoo Ústí nad Labem chová tyto vzácné papoušky od roku 2012. Aby měli klid na rozmnožování, vytvořili jsme pro ně chovné zázemí mimo návštěvnické prostory. Jsme velmi rádi, že to mělo smysl. Navíc se to podařilo cestou přirozeného odchovu, což je skvělé z hlediska vývoje mláděte a jeho dalšího zapojení do chovu,“ říká hlavní zooložka Petra Padalíková.

„Mládě Ary kanindy poprvé vylezlo z hnízda 21. srpna. Bylo již plně opeřené a vybarvené po rodičích. Máme z něj obrovskou radost nejen proto, že se jedná o první mládě tohoto druhu u nás, ale také proto, že poprvé přispíváme mládětem do evropského záchovného programu tohoto kriticky ohroženého druhu. Prozatím tito papoušci zůstávají mimo návštěvnický prostor, nicméně doufám, že je v dohledné budoucnosti budeme moct návštěvníkům ukázat,“ říká ředitelka Ilona Pšenková.

autor: Vít Lukáš | zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Spustit audio

Související