„V Třebíči jsem koupil mlýn a už tam mám i hrob.“ Oldřich Navrátil a Král Miroslav u Jana Čenského

19. červenec 2020

Známý herec přišel do studia se svým kamarádem z dětství Miroslavem Wagnerem. Ten o Navrátilovi prozradil třeba to, že dobře vaří.

„Byli jsme ve Španělsku a on vařil v autobuse úplné skvosty,“ pochvaluje si Miroslav Wagner, přezdívaný prý už od dětství Král Miroslav. „Vaření mě baví,“ přiznává Oldřich Navrátil v pořadu My dva a čas na Dvojce.

„Měli jsme část autobusu uzpůsobenou na spaní, část na sezení a část na vaření. Dělal jsem řízky a bramborový salát. Druhý den jsem musel kvůli vedru salát pro osmnáct lidí vyhodit a uvařit brambory.“

V Třebíči už mám i hrob

Navrátil začínal jako pomocný dělník v Třebíči vykládat vagóny. „Dělal jsem i o víkendu a na tehdejší dobu jsem vydělával slušné peníze,“ vzpomíná. „Pak jsem se stal hercem, a to byla docela bída. Po revoluci jsem si myslel, jak zbohatnu podnikáním, ale nevyšlo to.“

Do Třebíče se ale prý vrací stále častěji. „Koupili jsme tam starý mlýn. Nikdy jsem Třebíč neopustil, už tam mám i hrob.“

Milovník šansonů a rockový hudebník

Oba kamarádi se znají už čtvrt století. Wagner hraje na saxofon, má hospodu a rád sportuje. „Chystám se na kolečkové brusle, už jsem se na ně dva roky nedostal.“ V čem se ale kamarádi neshodnou, je hudba. Zatímco Wagner preferuje rock, Navrátil má rád francouzské šansony.

Kde poznali své manželky? Má Oldřich Navrátil před vystoupením trému? Kam se chystal s manželkou cestovat a koronavirus jim to překazil?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.