V tomhle aperitivu najdete 57 druhů bylin. Chorvatská rodina ho vyrábí už 10 let

Věnovali byste sedm let svého života vývoji vlastního bylinného likéru? Jedna rodina z městečka Lokve v Gorském kotaru je na ten svůj pyšná a navíc okolní restaurace a hotely zásobuje vlastními likéry vyrobenými výhradně z místních bylin a ovoce.

Bylinné likéry jsou oblíbené nejen v Česku. Málokdo by tu však uměl vybrat správné bylinky, aby vyrobil vlastní. Chorvaté mají asi víc zkušeností. Každý, kdo byl někdy na Jadranu, si určitě vzpomene na travaricu, tedy rakiji z vinné révy ochucenou směsí trav a bylin.

Jedna rodina z městečka Lokve v Gorském kotaru nezůstala jen u oblíbené travarice a místní restaurace a hotely zásobuje vlastními likéry vyrobenými výhradně z bylin a ovoce Gorského kotaru.

Čtěte také

„Moje likéry nenajdete v obyčejných obchodech. Nechci, aby se prodávaly společně s chipsy a moukou. Možná to zní nafoukaně, ale znám kvalitu svých výrobků,“ začíná výklad o likérech jejich výrobce Vid Arbanas.

Hořkost uvolní žaludek. A pak se můžete pustit do jídla

Společně s manželkou Mirou je vyrábí už 10 let. Zatímco paní Mira je jako bylinkářka odpovědná za složení likérů, pan Vid se stará o výrobu a degustace. Jako první mi podává skleničku aperitivu.

Jmenuje se Goranski jeger, tedy lovec nebo také San Hubert. Je v něm 57 druhů bylin, sedm druhů lesního ovoce a rakije vyrobená z odrůdy malvazija. Aperitiv musí být vždycky hořký, v žádném případě sladký. Hořkost spolu s alkoholem pomáhá uvolnit a uklidnit žaludek před jídlem.

Výrobce Vid Arbanas umí podat obšírný výklad o bylinných likérech a digestivech

Asi po třech minutách cítím, že mě aperitiv v břiše příjemně hřeje. To je podle pana Arbanase chvíle, kdy můžu začít obědvat. „San Hubert byl náš první likér. Moje žena na něm pracovala sedm let, než jsme si řekli, že teď je to to pravé.“

Nezapomeňte propláchnout ústa

Do ruky dostávám skleničku digestivu s likérem zlatavé barvy. Je ze 13 druhů bylin, čtyř druhů kořínků a rakije z muškátu. Když chci ochutnat, pan Arbanas mě napomene. Nejdřív mi prý musí vysvětlit, jak se tenhle jedinečný likér nazvaný Papra správně pije.

„Odpijete půlku sklenky, ale nesmíte hned polknout. Dobře si likérem propláchněte ústa a až pak polkněte. Jen vnímejte, co se vám v puse bude dít,“ radí Vid Arbanas.

Prvních pár vteřin cítím na jazyku sladkost a najednou jako bych měla v puse tisíc drobných jehliček. Ani tenhle pocit však nevydrží dlouho. Půl minuty po prvním doušku se brnění změní v oheň.

Po digestivu si dejte dezert

„To, co vás pálilo, není pepř nebo chilli, nic takového tu neroste. Kouzlo je v jednom druhu kořene, který má schopnost bleskově prokrvit buňky. Až vypijete druhou půlku sklenice, bude to pálit ještě o trochu víc, protože vaše buňky jsou už teď prokrvené,“ dodává Vid Arbanas s tím, že po správném vypití digestivu si můžu dát dezert. Ten si díky vlastnostem likéru vychutnám naplno.

Kromě aperitivu a digestivu Arbanasovi vyrábějí také dezertní víno, koktejlový likér a přirozeně travaricu. Svůj příběh má i etiketa každého nápoje. O tom, že je poutavá, se můžete přesvědčit na vlastní kůži v chorvatském Lokve.

autor: tpa
Spustit audio