V těžkých dobách se rodí lídři. Lidé rostou na řešení problémů, soudí egyptolog Bárta

23. březen 2020

Archeolog a ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta se dlouhodobě zabývá problematikou civilizace. Domnívá se, že západní Evropa je na rozhraní a hrozí, že ztratí svou komplexitu. (repríza)

Případ střetu zájmů a možného zneužití dotací premiéra Andreje Babiše (ANO) podle Bárty rozhodně není nezávažný. „Uvidíme, jak budou postupovat lidé, kteří jsou ve svých funkcích proto, aby to řešili,“ říká.

Čtěte také

„Všechny faktory jsou závislé na osobních přístupech a kvalitách jednotlivých aktérů. Je to ale také obecnější problém komplikovanosti právního řádu, všech možných předpisů a zákonů. A to nejen v této zemi – Evropská unie má například celostránkový rozbor toho, co je to bota.“

Podle Bárty dnes řešíme spoustu balastu místo toho, abychom se věnovali důležitým věcem. „Snažíme se všechno přizpůsobit předpisům a normám, místo abychom lidi nechali vyrůstat na řešení problémů. Aktuální nedostatek leadershipu je způsoben tím, že jsme zglajchšaltovali naši společnost,“ hodnotí.

V těžkých dobách se rodí lídři, lidé rostou na řešení problémů.
Miroslav Bárta

Dnes prý není lídra, který by ho zaujal. Hlavně mezi intelektuály a vědci ale vidí celou řadu zajímavých osobností. Coby inspirativního člověka, se kterým ale v lecčems nemusí souhlasit, vnímá například britského premiéra Borise Johnsona. Oceňuje třeba jeho charisma, vize a schopnost prosadit se v debatě.

Miroslav Bárta, egyptolog a archeolog

Lidé rostou na řešení problémů, myslí si Bárta. Na české politické scéně tak vidí potenciál u starostů a regionálních politiků, kteří dobře znají své prostředí a vědí, co znamená řešit mezilidské vztahy. Uznává ale, že mnoho politických představitelů z regionální úrovně nakonec nedokáže vplout do velké politiky.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s egyptologem Miroslavem Bártou. Mluvili také o hrozícím kolapsu evropské společnosti, problematice elektromobility nebo politické korektnosti.

Související