V Sýrii lidé umírali na zápal plic. Na Ukrajině je zima drsnější, říká pracovnice Člověka v tísni

12. prosinec 2022

Rusko pokračuje v náletech na ukrajinskou infrastrukturu. Po víkendu je bez proudu 1,5 milionu lidí v Oděse a jejím okolí. Elektřina nepůjde dny, týdny, ale možná i měsíce. „Infrastruktura je tak poničená, že to nelze jednoduše pokrýt generátory. Bude docházet k výpadkům. Velký problém je, že i když si lidé topí, tak ty domy nejsou izolované – mají vymlácená okna a díry,“ upozorňuje Denisa Bultasová z Člověka v tísni.

Organizace na Ukrajině už od léta pomáhá s opravami domů, střech a výměnou oken a dveří, aby lidé dokázali přečkat zimu. „Na začátku jsme se báli, že materiál nebude k dostání, ale naštěstí se nám podařilo po celé zemi získat desítky stavebních firem, které ho byly schopny sehnat,“ dodává.

Čtěte také

Bultasová vyzdvihuje míru solidarity mezi Ukrajinci, kterým zároveň poskytuje psychosociální pomoc: „Mohou zavolat na horkou linku nebo navštívit naše psychology. Lidé nemohou žít devět měsíců v úplném stresu a strachu. Zuby nehty se snaží žít normální život, chodit do restaurace a navštěvovat příbuzné a přátele.“

Zejména na východě země teploty v zimě klesají k -20 stupňům Celsia i níže a lidé se obávají, že jejich příbytky nebudou stačit. „Třeba v Sýrii jsme viděli, že v zimě tam lidé dostávají zápaly plic, zdravotní péče tam není k dispozici a jsou ztráty na životech. Obávám se, že pro Rusko se zima stává jakousi zbraní a nejvíc tím budou postiženi civilisté,“ podotýká.

Byli jsme Ruskem označení jako nežádoucí organizace, což je velký problém, protože ty potřeby tam jsou veliké.
Denisa Bultasová

„Válka je vždycky hnusná, lidé se bojí o život a ztrácí členy rodiny. Ukrajinu odlišují ty mrazivé podmínky, zima je zde daleko drsnější. Zároveň je to země do velké míry podobná České republice a v Kyjevě si umíte představit, že by se něco takového stalo v Česku,“ srovnává Bultasová své zkušenosti ze Srí Lanky, Nepálu nebo Sýrie.

V Rusku nežádoucí

Ukrajinské úřady po sobotním náletu na Oděsu vyzvaly obyvatele, aby město dočasně opustili, pokud se bez elektřiny neobejdou. V říjnu bylo v zemi podle odhadů Člověka v tísni 6,5 milionu vnitřních uprchlíků.

Čtěte také

Ubytování mohou najít v improvizovaných centrech v budovách škol, úřadů nebo v dříve nevyužívaných objektech. „Jsou v nich narychlo zřízené ubytovny, podmínky samozřejmě nejsou moc dobré, samotné budovy nejsou připravené na zimu. V jedné místnosti spí třeba 20 lidí, ale aspoň dostanou najíst a mohou tam zůstat, jak dlouho potřebují,“ popisuje.

Člověk v tísni pomáhá na Ukrajině od roku 2014, oproti dřívějšku nyní působí na celém území a má 260 místních a 13 zahraničních pracovníků. „Důležité jsou kontakty. Díky tomu, že jsme v oblastech působili ještě před eskalací, tak nás úřady znají a daří se nám být mezi prvními na nově osvobozených územích,“ uvádí Bultasová.

Naopak dostat se na okupovaná území v současnosti není pro humanitární pracovníky možné. „Byli jsme Ruskem označení jako nežádoucí organizace, což je velký problém, protože ty potřeby tam jsou veliké. Je tam spousta oblastí, které jsou zničené a nedostává se jim pomoci,“ doplňuje.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Související