V Sýrii byly nalezeny fosilní pozůstatky velkého velblouda

23. září 2010

Syrsko-švýcarský tým archeologů objevil v oblasti El Kowm v Sýrii 100.000 let staré fosilní pozůstatky doposud neznámého druhu velkého velblouda. Uvedl to server BBC News.

Předpokládá se, že zvíře bylo dvakrát větší než současní velbloudi. Mohlo dosahovat až 4 metrů na výšku, tedy velikostí něco mezi slonem a žirafou. Doposud nikdo netušil, že takový živočich dřív existoval. Zdá se, že nalezený exemplář byl zabit lidmi, kteří obývali tuto oblast, bohatou na vodu, přibližně ve stejné době.

Oblast Kown zkoumají archeologové od roku 1999. První dlouhé kosti objevili už před několika lety. To, že patří velkému velbloudovi, se ale potvrdilo až v letech 2005 - 2006, když jich objevili více - asi 40 fragmentů kostí z různých částí těla zvířete.

Současně byly na místě nalezeny i lidské pozůstatky - vřetení kost, která je součástí předloktí, a zub. Ty byly převezeny do Švýcarska, kde budou podrobeny laboratorním analýzám. Zdá se nicméně, že vřetení kost patří člověku Homo sapiens, zatímco zub se zdá být starší - z doby člověka Neandrtálského. Na místě byly objeveny také pazourky a kamenné zbraně. Archeologové doufají, že jejich pochybnosti ohledně stáří lidských pozůstatků rozptýlí další nálezy.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.