V Rapotíně na Šumpersku poprvé napustili novou vodní nádrž v lokalitě pod Tulinkou

10. březen 2019

Novou rekreační zónou se může pochlubit Rapotín na Šumpersku. Vznikla v lokalitě Pod Tulinkou, kde stávala za komunistického režimu tanková střelnice Rudé armády. V místě teď lidé najdou malou nádrž, která má obci pomoct v boji se suchem. Po zimě se poprvé začala plnit vodou.

Jsme právě na hrázi malé vodní nádrže spolu s Lenkou Zindulkovou z rapotínského odboru životního prostředí. "Má plochu zhruba 3800 metrů čtverečních, je zde vybudována lávka pro pěší přes vodní hladinu. Předpokládáme, že toto místo bude vyhledávaným turistickým cílem. Potůček má poměrně dobrý přítok v jarních měsících, přes léto je skoro vyschlý, ale v nádrži bude voda stále,“ popisuje Lenka Zindulková

Kousek nad vodní nádrží vznikly i dvě docela nenápadné lesní tůně. Ty mají sloužit hlavně jako útočiště pro obojživelníky. „V Rapotíně se podle biologického průzkumu v okolí vyskytuje čolek obecný, ropucha obecná. Dá se předpokládat, že jak přibyly vodní prvky, mohly by se objevit další druhy, třeba kuňky nebo skokani,“ říká vodař Jan Koutný z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Náklady na vybudování nádrže přišly na více než 3 miliony korun. Většinu pokryla evropská dotace.

Spustit audio