V půli tisíciletí bude islám druhou největší světovou vírou

V roce 2050 bude ve Spojených státech víc muslimů než židů. Zjistila to studie amerického Pewova střediska, která předpokládá, že islám poroste rychleji než kterékoli jiné světové náboženství.

Podle prognózy zůstanou největší skupinou věřících i nadále křesťané, jichž by mělo v roce 2050 být na světě 2,92 miliardy. Muslimů však nebude o moc méně – 2,76 miliardy, odhaduje Pew.

Každá z obou skupin tak bude představovat zhruba 30 % světové populace.

Vědci vycházeli z údajů o počtu porodů a úmrtí, pohybu přistěhovalců či množství náboženských konverzí, ale i z poznatků sčítání lidu, demografických studií a dalších zpráv, které se dotazovaly na víru respondentů.

Nejvíc má počet křesťanů i muslimů růst v Africe. Muslimové však budou přibývat také v Evropě a v polovině tisíciletí budou tvořit 10 % tamějšího obyvatelstva.

Čtěte také

Ve Spojených státech jich tou dobou bude víc než židů. Indie by si podle analytiků měla podržet hinduistickou většinu, ale počet jejích muslimů bude vyšší než v Indonésii, která je dnes největší muslimskou zemí světa.

Podle Pewova střediska jsou muslimové v průměru mladší a mají víc dětí než věřící ostatních náboženství.

Křesťané budou v roce 2050 podle studie tvořit 40 % obyvatel Afriky, ale už nebudou většinovým náboženstvím v Británii, Francii a Austrálii.

V Evropě a Severní Americe značně stoupne počet ateistů, agnostiků a lidí, kteří se neztotožňují s žádnou vírou, ale celosvětově jejich množství klesne ze současných 16 % na 13 % obyvatel.

Pewovo středisko odhaduje, že ve Spojených státech bude celá čtvrtina lidí bez náboženského vyznání a poměr křesťanů se sníží z dnešních tří čtvrtin na dvě třetiny obyvatel.

Nezmění se jen množství buddhistů, ale budou představovat menší procento světové populace, protože na světě bude víc lidí. Hinduistů bude 1,4 miliardy a počet židů celosvětově vzroste o zhruba 16 % na přibližně 16 milionů, uzavírá studie Pewova střediska.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.