V prvorepublikových Pardubicích šlapal i Masaryk. Nepoznali byste je

26. říjen 2018

Před sto lety vznikla republika. Jak tahle velká chvíle našich dějin vypadala v Pardubickém kraji, zachycuje putovní výstava. Ta se přímo na státní svátek otevírá ve Smetanově domě v Litomyšli.

„V tomto projektu se dali dohromady odborní pracovníci muzeí kraje a jiných kulturních institucí. Netýká se jenom 28. října 1918, ale i událostí před tímto datem a částečně taky potom. Panelová výstava se z Litomyšle přesune po 30. listopadu do Ústí nad Orlicí. Zájem o výstavu můžou projevit další muzea anebo i obecní úřady. Stačí jenom mít závěsný systém pro případnou instalaci,“ říká historička Renáta Tetřevová.

Té se sešly fotografie z nejrůznějších částí kraje. „Kolegové se podívali do archivu, do svých vlastních zdrojů, do kronik, oslovili pamětníky. Z toho vyšly moc pěkné objevy. Prohlídku jedinečných fotografií můžou lidé vidět v úterý 30. října od 18 hodin v přednáškovém sále Východočeského muzea v Pardubicích. K výstavě vychází i brožura. Je rozdělená regionálně, protože události vnímali odlišně lidé na Pardubicku a jinak třeba na Svitavsku.“

Pardubické proměny

Jak vypadalo dnešní krajské město v době vzniku samostatného Československa? Výstava v Malém gotickém sále Zámku Pardubice přináší ohlédnutí v historii konkrétních míst od roku 1918 až do dneška. Kromě fotografií na ní jsou dobové mapy, plány, modely a filmy.

Pohřeb monarchie. Obyvatelé Pardubic hází obrazy císaře do Chrudimky (1918)

„Za sto let se úplně změnil charakter centra, vyrostly nové továrny, vznikly čtvrtě včetně rozsáhlých sídlišť, počet obyvatel vzrostl více než trojnásobně. Prudký architektonický rozvoj nastal především po druhé světové válce a souvisel právě s nárůstem populace. Tu bylo třeba ubytovat a zajistit jí požadovaný životní standard. Stavěly se byty, školy, veřejné budovy a k tomu příslušející dopravní a technická infrastruktura," popisuje Renáta Tetřevová.

Výstava připomíná vzhled a atmosféru jednotlivých částí města - staré Karloviny, stavbu Dukly, Polabin anebo Dubiny. Navíc filmy zapůjčené z Národního filmového archivu nabízejí nevšední pohled na prvorepublikové Pardubice při návštěvě prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Uvidíte ovace, jeho přivítání, ale taky Masarykovu procházku městem. Pardubické proměny jsou otevřené až do konce ledna 2019.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.