V Praze zazní první tóny mezinárodního hudebního festivalu Bohemia Jazz Fest

12. červenec 2011

V Praze na Staroměstském náměstí bude dnes zahájen putovní mezinárodní hudební festival Bohemia Jazz Fest. Z metropole se vydá do dalších šesti měst: Domažlic, Plzně, Tábora, Brna a Prachatic. Tečku za letošním ročníkem udělá 27. července poslední zastávka v Českých Budějovicích. Špičkoví muzikanti tohoto žánru budou hrát lidem zdarma.

Festival založil v roce 2005 uznávaný jazzový kytarista Rudy Linka. Bohemia jazz fest patří mezi největší jazzové festivaly v Evropě. Časopis Downbeat jej dokonce označil za jednu z nejvýznamnějších kulturních akcí světa.

V roce 2010 přilákala akce na historická náměstí po celé zemi přes sedmdesát tisíc jazzových fanoušků. Na festival také přichází hodně návštěvníků, kteří jinak jazz ani moc neposlouchají.

„Důležité je, že festival nemá žádné vstupné, že je zdarma. A také náměstí vybíráme tak, aby byla opravdu pěkná, jsou krásně opravená, vypadají fantasticky. Nevidím žádný důvod, proč tam nepřijít,“ řekl Rádiu Česko zakladatel Bohemia jazz festu Rudy Linka.

Jednotícím tématem letošního ročníků je skandinávský jazz. „Jsem švédský občan, takže ke Skandinávii mám velmi blízko. Ale na festivalu máme více Ameriky než Skandinávie. Myslím ale, že skandinávský jazz jeden z nejzajímavějších evropských jazzů. Nejenže kopíruje americký jazz, ale přináší k tomu něco naprosto unikátního. Myslím, že je to založeno na tom, že oni mají fantastický folklór, výbornou lidovou hudbu, která se v tom promítá,“ přiblížil Linka.

V půl deváté večer si návštěvníci na Staroměstském náměstí mohou poslechnout hlavní hvězdu přehlídky - dvaasedmdesátiletého amerického pianistu McCoy Tynera, který na festivalu převezme cenu za přínos světovému jazzu.

„McCoy Tyner je živá jazzová legenda. Je to takový ten člověk, který ten jazz vlastně víceméně udělal. Kopírují ho plno pianistů. Myslím, že je to člověk, kterého by si nikdo neměl nechat ujít vidět, protože takových lidí už na světě moc není,“ řekl Rudy Linka.

Na festival se chystá například i držitel Grammy klavírista Danilo Perez, který vystoupí se svým triem.


autoři: pad , jib , mam , bre , Marína Dvořáková
Spustit audio