V PPF byla osobní zodpovědnost a pravomoci, jinde ty pravomoci chybějí, říká manažer Šubert

3. listopad 2021

Prošel vrcholnými manažerskými pozicemi v několika nadnárodních korporacích, spolupracoval i s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. To, že korporace jen lidi vysají a pak odhodí, Vít Šubert považuje za klišé. „Samozřejmě že korporace vysávají energii a člověk si tam nemůže rozhodovat vše tak, jak by chtěl. V tom to může působit, že to odebírá energii,“ naznačuje v pořadu Hovory.

„Na druhou stranu – když jste pak ve svém byznysu, tak vám energii vysávají zase jiné věci. V každém případě se to dá ustát, ale jen pokud nad tím uvažujete progresivně a nebojíte se říkat svůj názor. Já jsem to tak měl nastavené vždy – a mně dobíjelo baterie, když jsem se snažil si ten svůj názor prosadit,“ doplňuje. 

Manažeři a ředitelé trpí tím, že mají poměrně velké odpovědnosti, ale často nemají adekvátní pravomoci.
Vít Šubert

Šubert pracoval i pro PPF Petra Kellnera. „Ta společnost mi přišla atypická v dobrém slova smyslu. U vrcholových manažerů se tam vyžadovalo, abychom byli všichni ochotni brát osobní zodpovědnost za rozhodnutí. To znamená, že jsme měli velkou zodpovědnost, ale k ní i odpovídající pravomoci,“ popisuje. 

„Myslím si, že hodně ve velkých firmách, a vidím to i u některých našich klientů, trpí manažeři a ředitelé tím, že mají poměrně velkou zodpovědnost, ale vůči ní často nemají adekvátní pravomoci. A to bych řekl, že je největší vysavač energie.“ 

Vít Šubert, host pořadu

V PPF, když se nepovedlo něco, co sám vymyslel a třeba si to i prosadil silou proti kolegům ve firmě, přišel o bonusy, nebo s ním pak měl šéf pohovor. 

„Myslím, že to za to stojí, protože když to naopak vyjde, tak z toho má člověk úplně jiný pocit. Zvlášť když to prosadí ve velké firmě, než kdyby se jen vezl s davem. Teď je ve velkých firmách móda takzvané skupinové odpovědnosti. Sejde se nás deset na mítinku, rozhodneme to, a když je pak problém, tak se vlastně nedá říct, kdo to zkazil. Mně víc vyhovoval vyšší adrenalin spojený s tím, že když to bude průšvih, nesu za to odpovědnost sám,“ uzavírá. 

Celý rozhovor s Vítem Šubrtem najdete v audiu, ptal se David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související