V Plzeňském Tyfloservisu se mohou nevidomí naučit vařit. Pomůže jim v tom nová kuchyně

31. květen 2018

Moderní, kontrastní, plná uživatelsky přívětivých spotřebičů i hmatových prvků. Taková má být nová cvičná kuchyně pro nevidomé v plzeňském Tyfloservisu.

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis pomáhá a podporuje lidi se zrakovým postižením, kteří i přes svůj handicap hledají cestu k co možná nejsamostatnějšímu životu. Mezi nabízené služby patří mimo jiné i možnost vaření ve cvičné kuchyni, kde se mohou klienti naučit samostatně připravovat různá jídla a nápoje a zvládat další činnosti potřebné při péči o domácnost.

Původní kuchyně v plzeňském centru už se ale nepoužívá, a tak se vedení Tyfloservisu rozhodlo, že zřídí novou a nechalo zpracovat projekt. Nová kuchyně vyjde zhruba na 300 tisíc Kč. Zhruba polovinu částky už Tyfloservis má, druhou část doufá, že brzy sežene.

Kuchyně pro zrakově postižené by měla být v první řadě bezpečná s vhodně umístěnými a praktickými úložnými prostory. Zároveň by měla odpovídat moderním trendům a obsahovat spotřebiče jako je myčka nebo indukční vařič, mikrovlnná trouba a další pro postižené snadno ovladatelné přístroje.

Pro nevidomé je v kuchyni důležité světlo a kontrastní prvky

„Obsahovat bude i nejrůznější hmatové prvky, aby se nevidomý při práci dobře orientoval a aby mohl udržovat v kuchyni pořádek a hygienu. Jde nám také o nějaké kontrastní prvky pro slabozraké, aby tu byly barevné plochy tmavá versus světlá. Aby třeba lidé krájející chleba nebo cibuli mohli použít barevné prkénko kontrastující s krájenou potravinou. Zásadní je také osvětlení. Řada postižených má totiž zbytkové vidění a správné světlo je pro ně velmi důležité,“ popsala vedoucí střediska Tyfloservisu Plzeň Martina Hrdonková.

Pomoci sdružení mohou i lidé přispěním do sbírky  „ČSOB pomáhá regionům“, anebo je možné zajít přímo do centra a domluvit se na místě.

autoři: jnm , jik
Spustit audio