V Pantheonu Národního muzea je asi 55 míst a všichni velikáni se tam nevejdou, říká Michal Lukeš

8. leden 2019

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš vymýšlí novou koncepci Pantheonu tohoto historického svatostánku a setkává se s různými reakcemi. „Lidé mně píšou, že by bylo dobré tam umístit bustu toho či onoho. Problém je, že je v Pantheonu přibližně 55 míst a všichni velikáni se tam nevejdou,“ říká.

Významných osobností přitom máme mnohem více. Snažili jsme se vysvětlit, jakým způsobem jsme o jeho vytvoření rozhodovali. V roce 1948 byla na tohle místo přidána poslední busta před komunistickým odstraňováním. Řekli jsme si, že nezachováme tenhle Nejedlého Pantheon a navrhli novou strategii,“ dodává.

Historik a slovakista Michal Lukeš je od roku 2002 generálním ředitelem Národního muzea. V době jmenování mu bylo 26 let. V roce 2017 prosadil přes odpor některých politických stran a organizací odvážnou koncepci Panteonu Národního muzea a uvedl, že je čas na návrat k jeho původní koncepci a napravení tendenčních změn prosazených za komunismu. Je ženatý a má dvě dcery.

Proč není mezi zásadními tvářemi našich dějin Václav Havel? Pantheon vznikl v devatenáctém století a je to jeho myšlenkový odkaz. Bylo by dobré vrátit ho do významu, s nímž ho tehdy vytvářeli. Václav Havel byl v době, kdy muzejní chrám dobudovali, ještě maličký.“

Ministerstvo plné změn

Historik mluví také o proměnách ve vedení ministerstva kultury a o tom, jaký to má na jeho funkci dopad. Jako ředitel zažil celkem 12 hlav tohoto úřadu. „Všechno to samozřejmě zdržuje. S každou změnou ministra se spousta věcí zastaví, úředníci se vyděsí a čekají, co bude. Někdy to má celé příliš rychlý sled na to, aby se udržel kontinuální vývoj. Současná vláda mi ale přijde relativně stabilní,“ říká.

Nezbývá než doufat, že náš národ bude odolnější proti věcem, které se jen tváří jako pravda.
Michal Lukeš

Během sedmnácti let vedení Národního muzea se nahrnulo mnoho rekonstrukcí. Naučil jsem se tedy jednat trošku tvrdě a je to, musím přiznat, dřina,“ hovoří věcně o své funkci Lukeš a zmiňuje, že by chtěl kolaudaci nově rekonstruované budovy stihnout na jaře roku 2019.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s ředitelem Národního muzea. Michal Lukeš ještě vysvětlí, jak vnímá politickou moc komunistů v Česku nebo sociální sítě. 

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související