V Pákistánu jsem pořádal demonstrace. Jednou mi někdo řekl, ať uteču, popisuje uprchlík Dany

22. leden 2022

„V mé zemi jsem dělal na částečný úvazek účetního. Když jsem přišel do Turecka, tak už jsem samozřejmě pokračovat nemohl – kvůli jazykové bariéře,“ říká 23letý Dany, který před šesti lety uprchl ze svého rodného Pákistánu. „Po šesti měsících jsem začal pracovat ve firmě, která vyráběla kabelky. Tak jsem se naučil i trochu turecky. Bylo to vlastně fajn, protože jsem si vydělal docela dost peněz,“ dodává.

„Měl jsem politické problémy. Byl jsem čelen studentské federace, která chce svobodu Kašmíru. Takže jsme protestovali za nezávislý Kašmír,“ popisuje.

Čtěte také

Na demonstraci byl s kamarády, kteří jednou zapálili vlajku Pákistánu. „Já jsem jen protestoval, nicméně jsem byl poměrně dost na ráně. Protože mou prací bylo informovat lidi o tom, kde a kdy demonstrace začne. Byl jsem moc vidět, takže na mne vypsali zatykač. A pak mi někdo řekl, abych utekl.“

S rodinou je Dany v kontaktu, nesmí jim ale volat přímo, protože by měli velké problémy s úřady. Z Pákistánu odešel do Íránu, pak do Turecka, chvíli byl v Bulharsku, Řecku, v Albánii, Černé Hoře a teď je v Bosně. Dany a ostatní jsou závislí na pomoci, kterou jim přinášejí dobrovolníci.

V Bosně je podle Mezinárodní organizace pro migraci asi 4 tisíce uprchlíků. Jen kolem Bihaće jsou desítky squatů, ve kterých bydlí jednotky až desítky lidí v podobných podmínkách jako Dany. Ten jejich je v opuštěném malém domě bez podlah a oken. Spí na vrstvách několika dek, v mrazu jsou zabalení jen do spacáku.

Jak se žije uprchlíkům na Balkáně? Poslechněte v pořadu Zaostřeno Magdalény Fajtové.

Spustit audio

Související