V Oslu odsloužili zádušní mši. Střelec svého činu nelituje

24. červenec 2011

Norové drží smutek. Řádění pravicového extremisty si v Oslu a na nedalekém ostrově Utöya vyžádalo 92 obětí. Stále se totiž pohřešuje několik dětí, které byly na táboře mladých sociálních demokratů. Ve vodě kolem Utöji proto stále pátrají záchranáři po dalších tělech. Dnes byla v Oslu odsloužena mše za oběti masakru.

Do katedrály přišla mimo jiné i norská královská rodina, aby se pomodlila za všechny, kterých se dvojitý útok dotkl. Obřad začne v 11 hodin a očekává se velká účast.

Ke zdi katedrály začali lidé nosit květiny, plyšové hračky a hořící svíčky hned po masakru.

Schází se tu Norové všech ras a vyznání a tiše rozjímají nad tragédií. Do katedrály se chodí pomodlit i muslimové. Kněžím to nevadí a naopak jejich přítomnost vítají a dávají za příklad tolerance a jednoty norského národa.

Zítra by měl také poprvé stanout před soudem Anders Behring Breivik, dvaatřicetiletý Nor obviněný ze střelby na ostrově Utöya a z pumového atentátu v centru Osla.

Soudce bude rozhodovat o jeho vzetí do vazby až do začátku procesu proti němu. O tom jak stání dopadne nemá v Norsku nikdo nejmenší pochyby. K jeho zadržení by pravděpodobně stačily dosud shromážděné výpovědi očitých svědků masakru na ostrově Utoya.

Podezřelý s policií spolupracuje, ale přitížil si i vlastní výpovědí. Svůj čin označil sice za otřesný, ale nutný. Existuje tak možnost, že by na svobodě ve svém řádění pokračoval.

autoři: obo , Marína Dvořáková
Spustit audio